Računalna simulacija

Američko istraživanje sugerira da maske i dobra ventilacija bolje štite od zaraze nego socijalna distanca

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Istraživači su stvorili računalni model učionice s učenicima i učiteljem, zatim modelirali protok zraka i prijenos bolesti te izračunali rizik prijenosa zrakom. Pokazalo se da su maske i dobra ventilacija efikasniji u sprečavanju širenja virusa od udaljavanja u zatvorenoj prostorijiŠtite li nas maske od zaraze korona virusom efikasno ili ne, o tome se i dalje vode rasprave, no sve je više znanstvenih dokaza da je maska najpouzdaniji poznati način zaštite. Na osnovu njih, i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti američke vlade dao je preporuku da je uz nošenje maski sigurna razdaljina jedan metar, a ne dva kako se to u početku pandemije preporučivalo. Tome u prilog došlo je još jedno znanstveno istraživanje temeljeno na kompjuterskoj simulaciji.


Nova studija sa Sveučilišta Central Florida (UCF) sugerira da su maske i dobar sustav ventilacije važniji od socijalnog udaljavanja za smanjenje širenja COVID-19 virusa u učionicama.


U studiji koju analizira Sci Tech Daily istraživači su stvorili računalni model učionice s učenicima i učiteljem, zatim modelirali protok zraka i prijenos bolesti te izračunali rizik prijenosa zrakom. Model učionice bio je 709 četvornih metara sa stropovima visokim 9 metara, što je slično manjoj sveučilišnoj učionici. U tom modelu i učenici i profesor pred njima nosili su maske.
Istraživači su ispitali učionicu koristeći dva scenarija – ventiliranu učionicu i neventiliranu – i koristeći dva modela, Wells-Riley i Computational Fluid Dynamics. Wells-Riley se obično koristi za procjenu vjerojatnosti prijenosa u zatvorenom, a Computational Fluid Dynamics često se koristi za razumijevanje aerodinamike automobila, zrakoplova i podvodnog kretanja podmornica.


Pokazalo se da su maske korisne jer sprečavaju izravnu izloženosti česticama kroz ljudsko disanje. Maske zadržavaju i topli zrak kao rezultat disanja i komuniciranja koji se inače diže okomito, onemogućujući tako da dođu do susjednih učenika, kaže Michael Kinzel, docent na Odjelu za strojarsko i zrakoplovno inženjerstvo UCF-a i koautor studije.


Uz to, ventilacijski sustav u kombinaciji s dobrim zračnim filtrom smanjio je rizik od infekcije za 40 do 50% u usporedbi s učionicom bez ventilacije. To je zato što ventilacijski sustav stvara stalnu struju protoka zraka koji većinu aerosola (najsitnijih čestica tekućine kao nusprodukt ljudskog disanja, govora, kašljanja…), zadržava u filtru dok se bez ventilacije aerosoli skupljaju iznad ljudi u prostoriji.


Ovi rezultati potvrđuju nedavne smjernice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje preporučuju smanjenje socijalnog udaljavanja u osnovnim školama sa 2 na 1 metra kada je uporaba maski univerzalna, kaže Kinzel.


“Ako usporedimo vjerojatnost zaraze prilikom nošenja maski, metar socijalnog udaljavanja nije ukazivao na porast vjerojatnosti zaraze u odnosu na dva metra, što školama i drugim ustanovama može olakšati da sigurno funkcioniraju kroz ostatak pandemije”.