Obećavajuće otkriće

Uzimanje lijeka kojeg svi imamo kod kuće bitno smanjuje smrtnost od korone?

Portal Novi list

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ovo bi moglo biti važno otkriće koje treba potvrditi randomiziranim kliničkim ispitivanjem", rekao je voditelj studije Jonathan Chow,Hospitalizirani pacijenti zaraženi COVID-19 virusom koji su svakodnevno uzimali niske doze aspirina radi zaštite od kardiovaskularnih bolesti imali su znatno niži rizik od komplikacija i smrti u usporedbi s onima koji nisu uzimali aspirin, nalaz je studije koju su vodili istraživači sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland (UMSOM).


Manja je šansa  da će osobe koje uzimaju Aspirin biti smještene na odjel intenzivne njege ili biti priključene na respirator, a vjerojatnije je da će preživjeti infekciju u usporedbi s hospitaliziranim pacijentima koji nisu uzimali Aspirin. U studiji objavljenoj u časopisu „Anesthesia and Analgesia“ navodi se da ovi nalazi pružaju “oprezni optimizam” da se s koronavirusom može boriti s jeftinim, lako dostupnim lijekovima bez brige za nuspojave koja je uvijek prisutna u slučaju novih lijekova. Dakako, uz nužni oprez jer postoji niz zdravstvenih stanja, od poremećaja krvarenja do želučanih problema, kod kojih Aspirin, odnosno Andol, nije preporučljiv i može donijeti više štete nego koristi.


“Ovo bi moglo biti važno otkriće koje treba potvrditi randomiziranim kliničkim ispitivanjem”, rekao je voditelj studije Jonathan Chow, docent za anesteziologiju na UMSOM-u. “Ako se otkriće potvrdi, to bi Aspirin učinio prvim široko dostupnim lijekom bez recepta za smanjenje smrtnosti u bolesnika s COVID-19.”
Studija je uključivala 412 zaraženih pacijenata starih u prosjeku 55 godina koji su zadnjih par mjeseci hospitalizirani zbog komplikacija uzrokovanih virusom korone. Oko četvrtine pacijenata primala je niske doze (80 miligrama), Aspirina dnevno.


Rezultati su bili obećavajući: Oni kolji su primali aspirin imali su 44 posto manji rizik od spajanja na respirator, 43 posto manje su završavali na intenzivnoj njezi i ono što je najvažnije, u prosjeku je 47 posto manje zaraženih umiralo u slučaju da su uzimali Aspirin, u odnosu na one koji nisu uzimali.


Istraživači napominju da će trebati još studija koja bi bezrezervno potvrdile tvrdnju da uzimanje aspirina rezultira boljim ishodima za zaražene pacijente, no dosadašnji nalazi sugeriraju da bi bilo korisno da pacijenti sa svojim liječnicima rasprave mogućnost uzimanja aspirina u cilju preveniranja mogućih težih komplikacija uzrokovanih koronavirusom.