Šokantni podaci

Možete li zamisliti svijet bez ptičjeg pjeva? Već smo izgubili 49% svjetske populacije ptica

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Njihova populacija opada zbog ljudskih aktivnosti i klimatskih promjenaViše od 180 izumrlih vrsta i 3 milijarde ptica nestalih u Sjevernoj Americi i Europi od druge polovice prošlog stoljeća.


Ovo su šokantni podaci objavljeni u novom četverogodišnjem izvješću o stanju ptica u svijetu koje je pripremio BirdLife International.


Impresivan gubitak, čije uzroke više-manje svi znamo: krčenje šuma i uništavanje područja rasprostranjenosti, intenzivna poljoprivreda, ekstremne klimatske prilike kojima tjeramo životinje i biljke da nestaju impresivnom brzinom 1.000 puta većom od prirodne.
Među najrizičnijim vrstama ptica su one koje su endemske za neke otoke kao što su Francuska Polinezija, otoci Pitcairn i Novi Zeland. Na kopnu, međutim, situacija više nije ružičasta.


U usporedbi s istim izvješćem objavljenim 2018. godine, broj opadajućih populacija se povećao, sa 40% na sadašnjih 49%. Prema izvješću, samo 6% svjetskih populacija ptica pokazivat će slabe znakove oporavka, brojka koja je nažalost gotovo irelevantna u ovoj složenoj slici.


Ptice danas predstavljaju živuću vrstu koju istraživači diljem svijeta najviše proučavaju. Njihova uloga u prehrambenom lancu ključna je za poznavanje zdravlja planeta i razinu onečišćenja koja truje našu Zemlju.


Zapravo, govorimo o biomagnifikaciji, konceptu koji se može definirati kao proces prema kojem vrstama koje zauzimaju viši položaj u hranidbenom lancu odgovaraju veće koncentracije onečišćujućih tvari.


Iz tog razloga, zaštititi ptice i obnoviti njihova staništa znači zaštititi Zemlju, a time i nas same.


“Moramo zaustaviti te padove i početi se vraćati na pravi put. O tome ovisi naša budućnost, kao i budućnost ptica svijeta. Ako nastavimo uništavati ​​tkivo života, nastavit ćemo ugrožavati našu budućnost“, rekao je Stuart Butchart, stručnjak BirdLife Internationala.