Riječka kinorezidencija

Velid Đekić i kultni film “H-8” za početak ljetnog art kina

Davor Mandić

Foto Arhiva

Foto Arhiva

Ulaz na program otvaranja Ljetnog Art-kina slobodan je za sve posjetitelje uz obaveznu prethodnu rezervaciju



RIJEKA – Art-kino 1. lipnja otvara svoje ljetno kino u dvorištu Samostana Gospe Lurdske.


Otvorenje kina u 20 sati donosi predstavljanje nove knjige riječkog publicista Velida Đekića »Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka«, u izdanju Art-kina, objavljene u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


– Naime ovog je proljeća Art-kino objavilo Đekićevu knjigu posvećenu specifičnoj dimenziji filmske dvorane u kojoj danas djeluje Art-kino.




Riječ je o propagandnoj sastavnici ovdašnjega kinematografskog života, gdjekad više nego ogoljenoj, koja se proteže manje-više cjelokupnom poviješću dvorane, dijelom i ostalih gradskih kina.


Takva, propagandna prikazivačka politika dvorane išla je očekivano ukorak s turbulentnim promjenama u riječkoj društvenoj i političkoj svakodnevici 20. stoljeća – kažu u Art-kinu, dodajući da knjiga u završnici ne propušta zabilježiti današnji odmak Art-kina od jučerašnjih propagandnih praksi, što je tim važnije ako se zna da je ono jedino preostalo gradsko kino u Rijeci.


Gosti predstavljanja knjige, uz autora, bit će filmski kritičar Dragan Rubeša i kroatist Saša Stanić, a nakon razgovora uslijedit će projekcija antologijskog hrvatskog filma »H-8« redatelja Nikole Tanhofera, koji je, kako kaže autor knjige, svoju riječku premijeru imao upravo u dvorani riječkog Art-kina, ondašnjeg Kina Beograd.


Ulaz na program otvaranja Ljetnog Art-kina slobodan je za sve posjetitelje uz obaveznu prethodnu rezervaciju.


Ulaznice se mogu rezervirati e-poštom ([email protected]) ili na blagajni Art-kina koja se otvara svakog dana sat vremena prije početka prve projekcije.