Neće se baviti koronavirusom

Stiže 39. strip o Asterixu: “Danas gotovo moramo imati leksikon na stolu da bismo znali s čime se imamo pravo šaliti”

Hina, Ivana Kocijan

Foto: DIDIER CONRAD

Foto: DIDIER CONRAD

Glavni junaci kreću na putovanje u zemlju koja danas ne postoji kao takva



Trideset deveti strip-album o Asterixu treba izaći 21. listopada ove godine, rekao je za tjednik Journal du Dimanche scenarist Jean-Yves Ferri koji je s crtačem Didierom Conradom jedan od »otaca« neustrašivog Gala, no u albumu neće biti aluzije na koronavirus.


– Riječ je o albumu u kojem su glavni junaci »na putu« jer se prošla avantura događala u selu. Asterix i Obelix polaze na nesvakidašnje putovanje (…) u zemlju koja danas ne postoji kao takva. Svaki album je malen korak k uvođenju nečeg novog. A Obelix nastavlja svoj polagani psihološki rast, rekao je scenarist za francuski tjednik.


Odgovarajući na pitanje može li se još poigravati stereotipima o zemlji u koju putuju, kao što je to obično činio u crtanom filmu o Asterixu i Obelixu, Ferri je priznao da je to danas puno teže.




– U 1960-ima su Albert Uderzo i Rene Goscinny mogli ismijavati strance, crtati Engleze s njihovim velikim zubima i Grke s njihovim profilom. Ozračje je bilo prijateljsko. Danas gotovo moramo imati leksikon na stolu da bismo znali s čime se imamo pravo šaliti, rekao je.


Junaci koje su prije 61 godinu izmislili Rene Goscinny i Albert Uderzo (prvi je umro u studenom 1977. godine, drugi u ožujku 2020.) od 2013. izmjenjuju pustolovine u selu i na putu. Autori su se othrvali porivu da se pozabave pandemijom koronavirusa o čemu bi »bilo zanimljivo progovoriti«.


– Epidemija je tužna tema, puna tjeskobe. Bolje je smijati se drugim stvarima i poželjeti da nakon izlaska albuma napokon završimo s time, istaknuo je Ferri, pa priznao da su nekim sitnicama ipak aludirali na COVID-19 pa je čarobni magični napitak u novom albumu nalik cjepivu.