Galerija O.K.

Samostalna izložba „F 20.5“ nagrađivane splitske autorice Glorija Lizde; suočavanje s traumom iz djetinjstva

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Kako sama umjetnice ističe, izložba „F20.5“ „prikazuje suočavanje s vlastitim djetinjstvom, za vrijeme kojeg je moj otac bolovao od rezidualne shizofrenije



Svojom samostalnom izložbom „F 20.5“, za umjetnicu simboličnoga naziva, nagrađivana splitska autorica Glorija Lizde predstavila se u Galeriji O.K. riječkoj publici, a svojim motivski različitim radovima na terapeutski način propituje traumu iz djetinjstva koja je označena psihičkom bolešću člana obitelji.


Kako sama umjetnice ističe, izložba „F20.5“ „prikazuje suočavanje s vlastitim djetinjstvom, za vrijeme kojeg je moj otac bolovao od rezidualne shizofrenije. Rekonstruirajući vlastitu prošlost i reinterpretirajući očeve vizualne halucinacije, insceniram situacije u koje postavljam svoje sestre blizanke i sebe, kako bih osvijestila i prikazala utjecaj koji je bolest imala na cijelu obitelj. Fotografiju, poput terapijskog sredstva, koristim kako bih s odmakom ponovno proživjela i prihvatila snažna iskustva i sjećanja, utjelovila ih i transformirala, te na taj način iznova upoznala sebe“.





Deridijanskom dekonstrukcijom, piše Galerija O.K., kao oblikom prevođenja, ujedno i intervencije u objekt istraživanja – očeve halucinacije, Lizde ispoljava višestrukost interpretacija pojedinačnih iskustava: činjenicom da očeve halucinacije kao perceptivne simulacije njegova unutarnjeg svijeta umjetnica posreduje insceniranim kadrom, rad „F 20.5“ egzistira kao svojevrsni simulakrum, simulacija simulacije, „kopija bez originala“, ne odnoseći se ni na što drugo, nego li na vlastito iskustvo.



Izložba „F 20.5“ sufinancirana je sredstvima Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija RH.


Glorija Lizde završila je preddiplomski studij filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući O21 OSTRALE Biennale, Residency Unlimited u New Yorku, Robert Capa Contemporary Photography Center, QUAD Gallery, Benaki Museum te 57. Zagrebački salon. Nominirana je za World Press Photo Joop Swart Masterclass 2020. godine te je bila jedna od izabranih fotografkinja u međunarodnom programu za nadolazeće umjetnike Parallel – European Photo Based Platform 2018. i 2021. godine. Dobitnica stipendije i rezidencije Dr. Éva Kahán Foundation za 2022. godinu, a iste je godine osvojila Nagradu Radoslav Putar 2022. za najboljeg mladog umjetnika.