Kraj jedne ere

Raspisan je natječaj za novog ravnatelja MMSU-a: Slaven Tolj po isteku mandata odlazi iz Rijeke

Ljiljana Hlača

Slaven Tolj / Foto: M. MESTER

Slaven Tolj / Foto: M. MESTER

Sadašnji ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj potvrdio nam je da on neće ponovo u utrku za ravnateljsku fotelju, te da po isteku mandata odlazi iz Rijeke u rodni Dubrovnik



RIJEKA – Raspisan je javni natječaj za imenovanje ravnatelja, odnosno ravnateljice Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, koji je objavljen 3. lipnja na mrežnim stranicama ove ustanove, a ostaje otvoren 15 dana od raspisa. Aktualnom ravnatelju istječe redovni, četverogodišnji mandat stoga je nužno raspisati natječaj za tu funkciju. Jasno, tek po njegovom završetku, bit će poznato tko se prijavio i tko je izabran, komentirano je iz Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, osnivača i vlasnika Muzeja.


Umjetnički direktor EPK-a


U kratkom telefonskom razgovoru sadašnji ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj potvrdio nam je glasine da on neće ponovo u utrku za ravnateljsku fotelju, te da po isteku mandata odlazi iz Rijeke u rodni Dubrovnik. Nadalje, prema odgovoru koji smo dobili od Grada Rijeke, ostaje na funkciji umjetničkog direktora EPK 2020. Tolj je na čelo MMSU-a došao prvi put u listopadu 2012. godine, a ovo mu je drugi mandat, koji traje još do jeseni.


Tolj je diplomirao na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti, a nakon što je 25 godina vodio Art radionicu Lazareti u Dubrovniku dolazi u Rijeku. Djelujući kao umjetnik i organizator na nezavisnoj sceni, postao je jedan od najeksponiranijih hrvatskih suvremenih umjetnika koji se afirmirao i na međunarodnoj sceni. U svom umjetničkom i kustoskom radu prvenstveno je okupiran aktualnim društvenim temama. O nemogućnosti obavljanja poslova zbog zdravstvenih razloga prvi put smo pisali krajem kolovoza 2018. godine.


Nova umjetnička praksa



Slaven Tolj hrvatski je vizualni umjetnik rođen 1964. u Dubrovniku. U svojoj umjetnosti koristi se fotografijom, instalacijama, umjetnosti ready-madea i performansa kako bi ukazao na probleme u političkoj, društvenoj i kulturnoj sferi.
Predstavnik je nove umjetničke prakse u Hrvatskoj, u koju se ubraja postobjektna umjetnost, performans, akcija, happening, land art, ambijenti, instalacije, novi mediji i drugo. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1987. godine u klasi profesora Petra Waldega. Osnovao je i dugo godina vodio Art radionicu Lazareti u Dubrovniku u kojoj je organizirao izložbe, performanse, projekcije i umjetničke prezentacije. Bio je hrvatski povjerenik za 51. Venecijanski bijenale. Godine 2012. je otišao iz Dubrovnika u Rijeku, gdje je postao ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Uvjeti natječaja


Natječajem se traži osoba koja ima završen diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij (nije specificiran smjer), ima najmanje pet godina rada u muzeju ili najmanje deset godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju te se odlikuje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima. Uz dokumentaciju koja se obično prilaže kod prijavljivanja za posao (životopis, domovnica, dokaz o nekažnjavanju i slično), kandidat mora u tako kratkom roku sastaviti i svoj prijedlog četverogodišnjeg programa rada Muzeja. Upravo taj prilog ostaloj dokumentaciji bit će presudan kod imenovanja, saznajemo iz natječaja.


Prema Statutu MMSU-a prijedlog o novom ravnatelju donijet će Upravno vijeće Muzeja, a njega će potvrditi Gradsko vijeće. Upravno vijeće sastoji se od 5 članova (od toga su tri člana osnivača) u sastavu – Sabina Salamon (predstavnica svih radnika Muzeja, predsjednica Upravnog vijeća); zatim Damir Šegota (predstavnik osnivača); Damir Stojnić (predstavnik osnivača), Volga Rena (predstavnica osnivača) te Diana Zrilić (predstavnica Stručnog vijeća Muzeja).