Roman

Quentin Tarantino napisao knjigu po slavljenom filmu “Bilo jednom u Hollywoodu”

Davor Mandić

Foto Reuters

Foto Reuters

Vijest da Tarantino namjerava objaviti roman odjeknula je kao senzacija prošle godine



Filmska industrija, kao industrija (ozbiljne) zabave, bila bi puno siromašnija bez Quentina Tarantina. Malo tko kao on uspijeva, ili je uspijevao, zabaviti gledateljstvo pričajući u biti ozbiljne priče o ljubavi, drugarstvu, osveti, čojstvu…


Kreirao je pritom Tarantino i neke od najdojmljivijih replika, koje su toliko postale dijelom opće pop-kulture, da im mnogi više i ne pamte izvora.


E pa taj i takav Tarantino, uz to još i filmska enciklopedija koja ne radi suštinsku razliku između tzv. niske i visoke kulture, kojemu je trash jednako vrijedan kao i ostvaraji visokih umjetničkih aspiracija, napisao je roman.




I to ne bilo kakav, već roman po vlastitu filmu. Nismo ni sumnjali da je Tarantino ljubitelj takve literature i inače, što je izjavio u govoru o svome romanu.


Scenarij i roman


– Bili su to prvi romani za odrasle koje sam čitao i iznova sam krenuo čitati one koje su mi bili najdraži, ali i one za koje sam mislio da ih nikad neću pročitati. I počeo sam razmišljati, vau, kako je ovo zabavno – rekao je Tarantino u intervjuu za Deadline dodajući da je isprva razmišljao napisati roman utemeljen na »Psima iz rezervoara«, a onda se predomislio.



– Posljednje što sam radio bio je »Bilo jednom u Hollywoodu« i ljudima se svidio. No još važnije od toga, imao sam toliko materijala. Ne govorimo samo o nekoliko scena koje su izbačene u montaži.


Tijekom pet ili šest godina dok sam pisao scenarij, pisao sam scene za koje sam znao da neće ući u film, samo kako bih bolje shvatio likove – rekao je Tarantino, zaključujući da scenariji mogu biti ograničavajući, odnosno da u njih redatelj ne može staviti sve što bi želio, jer valja imati na umu da stvara film koji ima i svoje vremensko ograničenje. E pa u romanu toga nema.


Romaneskni odušak


I kao što kaže bilješka njegova hrvatskog izdavača, Stilus knjige, za koji je roman pod naslovom »Bilo jednom u Hollywoodu« prevela Mirna Čubranić, vijest da Tarantino namjerava objaviti roman odjeknula je kao senzacija prošle godine.


Prava su žurno prodana diljem svijeta, a djelo je odmah nakon izlaska na engleskom, krajem lipnja 2021., osvojilo prvo mjesto ljestvica najprodavanijih knjiga New York Timesa i Amazona.


U opisu radnje poznati su i likovi i motivi iz filma, pa kad bilješka kaže da su mjesto i vrijeme radnje Hollywood 1969., a da su glavni likovi Rick Dalton, glumac koji je nekoć imao vlastitu televizijsku seriju, ali sad igra negativce tjedna, i Cliff Booth, Rickov dubler i najozloglašeniji muškarac na svakom filmskom setu, jer je jedini koji se možda izvukao nekažnjeno s ubojstvom, sve je jasno.


– Tu je, naravno, i Sharon Tate, djevojka koja je napustila Teksas sanjajući da postane filmska zvijezda i u tome uspjela. Kao i Charles Manson, bivši zatvorenik koji je okupio oko sebe hrpu otupjelih hipija uvjerenih da im je on duhovni vođa, ali on sam bi se toga odrekao da postane rock-zvijezda… – kaže bilješka, a mi ne možemo drugo nego veseliti se čitanju romana za koji je priču iz filma Tarantino promislio na kompletno nov način, dajući si romanesknog oduška.