Ministarstvo kulture

Promocija čitanja: 35 milijuna kuna za “Čitanjem do uključivog društva”

Hina

ilustracija

ilustracija

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima financirat će se nabava i opremanje bibliobusa, kako bi knjiga i književnost bila dostupna i u najudaljenijim krajevima Hrvatske, ali i niz drugih aktivnostiKako bi dodatno pridonijelo promociji i afirmaciji čitanja te razvoju čitalačke kulture u godini proglašenoj “Godinom čitanja”, Ministarstvo kulture i medija će s 35 milijuna kuna financirati 12 projeknih prijedloga stiglih na poziv “Čitanjem do uključivog društva”.


Nakon provedenog natječajnog postupka i odabira projekata, u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.- 2020., ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek donijela je odluku o financiranju projekata u okviru otvorenog (privremenog) poziva na dostavu projektnih prijedloga “Čitanjem do uključivog društva” (skupina aktivnosti A), priopćeno je iz Ministarstva.


Dodijeljenim bespovratnim sredstvima financirat će se nabava i opremanje bibliobusa, kako bi knjiga i književnost bila dostupna i u najudaljenijim krajevima Hrvatske, priprema i provedba aktivnosti poticanja čitanja za pripadnike ranjivih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju.
Poziv “Čitanjem do uključivog društva” usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti pripadnika ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti.


Ukupni iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje projektnim prijedlozima u skupini aktivnosti A ovoga Poziva iznosi 35 milijuna kuna. Od toga je 85 posto osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osigurava Ministarstvo kulture i medija iz Državnog proračuna RH.


Poziv se provodi u okviru prioritetne osi 2 – “Socijalno uključivanje”, specifičnog cilja 9.i.1 “Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina i borba protiv svih oblika diskriminacije”.