RIJEČKA GRADSKA VIJEĆNICA

“Priče, bajke i legende”: Predstavljena nova knjiga Giacoma Scottija, njegova četrdeset i prva

Kim Cuculić

snimila: Angela Maksimović

snimila: Angela Maksimović

Knjigu je ilustrirala Nena Pavelić, a izdavač je Naklada Val



Nova knjiga poznatog novinara, književnika, povjesničara i prevoditelja Giacoma Scottija, “Priče, bajke i legende”, predstavljena je u Gradskoj vijećnici. Kako je uvodno kazao izdavač i urednik Dragan Ogurlić ovo je autorova četrdeset i prva knjiga, svojevrsna sinteza svega onoga što je radio tijekom godina i što je priređivao u raznim časopisima i knjigama.


Na to se nadovezao Damir Grubiša koji je napisao pogovor knjizi te istaknuo kako Scottija, s obzirom na širinu njegova djelovanja, jer on je, kaže, pisac, dokumentaristi, povjesničar, literat, književnik, možemo nazvati modernim poligrafom, a poligrafi su, znamo iz povijesti, bili intelektualci koji su pisali o svemu i svačemu, o širokoj lepezi tema. Prema njegovim riječima, o širini i intenzitetu njegova djelovanja koje ne jenjava ni u devetoj dekadi života, jer autor ima devedeset i četiri godine, najbolje svjedoči 391 bibliografska jedinica koja se može naći pretraživanjem kataloga Nacionalne i sveučilišne knjižnice.





– Po mnogočemu Scotti je osebujna ličnost, nazvao sam ga jednom prilikom i nezgodnim, i to nezgodnim za režim koji se smjenjuje, za izdavače. Svi se pitaju što on hoće, no on samo piše, otvoreno i kritički o svemu. Ostao je trn u oku onima koji su htjeli potvrditi neporecivi autoritet, a Scotti ga je dovodio u opasnost svojim djelovanjem i pisanjem. On živi kroz svoje knjige, poeziju, osvrte, one knjige kojima je pridonio upoznavanju talijanske kulture u našim krajevima i upoznavanju kulture hrvatskog naroda i južnoslavenskih naroda u Italiji, kaže Grubiša te dodaje kako je Scotti odmalena osjetio ljubav prema ovim krajevima, posebice Istri, a svojim je dugotrajnim djelovanjem “pokrio” razne generacije koje su čitale njegove priče i bajke, odrastajući tako.



O značaju Scottija za dječju književnost i književnost uopće te talijansko-hrvatske kulturne dodire najbolje svjedoči dio iz pogovora Damira Grubiše u kojem kaže: “Brojni kritičari koji su pisali o njegovim knjigama, smatraju da je Giacomo Scotti stvaralački najjači kao pripovjedač za djecu, autor četrdesetak naslova pripovijedaka, bajki, basni, i zbirki poezije koje je počeo pisati još dalekih pedesetih godina prošlog stoljeća za riječki dječji list na talijanskom, “Il pioniere” (Pionir), koji se kasnije nazivao “Arcobaleno” – Duga. Iz njegove književne radionice potekle su i priče o moru, legendama, sudbini moreplovaca, o povijesti gusara i uskoka na Jadranu, o djeci i morskim čudovištima.”



Knjiga “Priče, bajke i legende” broji 188 stranica, podijeljena u deset tematskih poglavlja, uz pogovor Damira Grubiše te bilješku o piscu, a svako od poglavlja objedinjuje više idejno povezanih priča. Zbirka tako uključuje Legende o Argonautima, Kako su nastali, Skriveno blago i druge priče, Olovka koja je sama pisala, Priče pomalo neobične, Čarobna Istra, Priče iz moje mladosti, More i drugi prijatelji, Pas Tom i drugi psi te Rimovane priče. Knjigu je ilustrirala Nena Pavelić, a izdavač je Naklada Val.