GKL Rijeka

Premijera “Mrljeka i Prljeka”: Duhovita predstava koja pored kazališne ima i edukativnu ulogu

Kim Cuculić

Foto GKL Rijeka

Foto GKL Rijeka

Naslovni likovi Mrljeka i Prljeka su simpatične bakterije, kroz čije se neobične pustolovine djecu upućuje na važnost održavanja osobne higijene



U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka premijerno je izvedena predstava »Mrljek i Prljek« Davida Petrovića, nastala prema slikovnicama Jelene Pervan i Jelene Brezovec. Teatri za djecu, pa tako i lutkarska kazališta, ponekad prave predstave temeljene na slikovnicama kao predlošcima.


Osim što su to prve knjige s kojima se mališani susreću, slikovnice sadrže i tekstualnu i vizualnu komponentu koje su zanimljive za uprizorenja u kazalištu. Tako je ovoga puta tri slikovnice o Mrljeku i Prljeku autorice tekstova Jelene Pervan i ilustratorice Jelene Brezovec u predstavu pretočio David Petrović – glumac-lutkar riječkog kazališta lutaka.


Odabir ovog predloška čini se posebno aktualnim u današnje vrijeme – naslovni likovi Mrljeka i Prljeka su, naime, simpatične bakterije, kroz čije se neobične avanture djecu upućuje na važnost održavanja osobne higijene.




U režiji i dramatizaciji Davida Petrovića, te prema zamisli scenografkinje Luči Vidanović, u svijet ovih okom nevidljivih stvorenja zavirili smo poput pogleda kroz objektiv mikroskopa. Scenografija se temelji na obliku kruga, unutar i izvan kojeg se odvijaju priče likova iz slikovnica.


Kroz pustolovine Mrljeka i Prljeka vodi glas pripovjedača Damira Orlića, a u uvodnom prizoru upoznajemo se s ovim nesvakidašnjim junacima. Bakterije su prikazane onako kako bismo ih vidjeli mikroskopom, animirane uz pomoć lampica u pozadini.


Lutke i glumci


Predstava je zamišljena kao kombinacija animacije lutaka i žive igre glumaca. Unutar kruga smještene su lutke, koje je kreatorica i tehnologinja lutaka Luči Vidanović kreirala kao »zijevalice«. Likovi djevojčica Rite i Nore te dječaka Lovre napravljeni su u obliku lutaka, dok su njihove roditelje – u prostoru izvan kruga – utjelovili glumci i glumice.


Pritom pet glumaca Gradskog kazališta lutaka Rijeka animira po nekoliko lutaka. Alex Đaković tako tumači uloge Mrljeka, Mede, Tede i Karla, Karin Fröhlich igra Prljeka, lisicu Miciku i Sestru Nenu, Andrea Špindel je Rita, Lovro, Nora, Monela i DJ Šmrkljić, Petra Šarac je Baka Zmazanka, Ritina mama, teta Gordana, Karlov tata, Norina mama i DJ Kašljić, dok je Damir Orlić Ritin tata, zec Toto, Patrik, Lovrin tata, Zubar, Mišo Smradonja, Karlova mama i Dovid (ime priziva COVID).


U interpretaciji svih tih brojnih likova ovi glumci-lutkari pokazuju animacijske i glumačke vještine, a ponekad je za »oživljavanje« jedne lutke potrebno i nekoliko animatora. Pridonijeli su i suradnica za scenski pokret Martina Hrlić Rogić, kao i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić te autor dinamične glazbene pozadine Krešimir Kunda. U duhoviti tekst David Petrović ukomponirao je i dijalekte, pa su tako neki od likova progovorili talijanskim, čakavskim i dalmatinskim.


Dječji strahovi


Na dječjem uzrastu (3+) blizak način predstava »Mrljek i Prljek« ukazuje na postojanje bakterija, koje nas posvuda okružuju, i na opasnosti od njih. Predstava se bavi i dječjim strahovima te nudi odgovor kako ih savladati.


Djevojčica Rita tako se, primjerice, boji vode, šampona i pranje kose, pa su se u njezinim vlasima nastanile bakterije. To joj počinje stvarati probleme u svakodnevnom životu, a svoj strah pobjeđuje tako što se konačno odlučila okupati.


Dječak iz priče ima užasan strah od zubara te se u njegovim zubićima također nastanjuju neželjeni gosti. Na kraju i on spoznaje da sjesti u zubarsku stolicu i nije tako strašno. Djeca kroz ovu predstavu mogu doznati i zašto je važno prati ruke i zašto nije dobro grickati nokte.


Tako »Mrljek i Prljek« pored kazališne imaju i edukativnu ulogu, i to na duhovit i ležeran način, u čemu su važni i razigrani songovi. Predstava završava rođendanskom zabavom, a Mrljek i Prljek kreću u neke nove pustolovine…