Mitološka priča

Opera “Rajnino zlato” Richarda Wagnera premijerno izvedena u Zajcu

Kim Cuculić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Režiju riječkog “Rajnina zlata” potpisuje Dražen Siriščević, a Riječkim simfonijskim orkestrom ravnao je maestro Valentin Egel



Opera “Rajnino zlato” Richarda Wagnera sinoć je prvi put izvedena u produkciji Opere riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca. Riječ je o prvom dijelu, odnosno prologu monumentalne operne tetralogije „Prstena Nibelunga“, jednog od najzahtjevnijih djela glazbenoga kazališta.


Režiju riječkog “Rajnina zlata” potpisuje Dražen Siriščević, a Riječkim simfonijskim orkestrom ravnao je maestro Valentin Egel.





Ova mitološka operna priča počinje u dubinama Rajne. Wagner ju je počeo skladati 1853., a završio sredinom 1854. godine, no trebalo je proći još 15 godina da opera za koju je skladatelj napisao i libreto doživi svoju svjetsku premijeru, 22. rujna 1869. u Münchenu.


Na premijeri “Rajnina zlata” nastupila je solistička ekipa što ju čine renomirana imena. U ulozi Wotana je Goran Jurić, jedan od naših najuspješnijih i najistaknutijih opernih solista na međunarodnoj sceni, danas solist Državne opere u Stuttgartu, gdje je stigao iz Bavarske državne opere, a u međuvremenu debitirao i u njujorškom Metropolitanu.



Ulogu Logea tumači Brett Sprague, američki tenor trenutno sa stalnim angažmanom u Njemačkoj. Sudjeluju i Jure Počkaj kao Alberich, Stefany Findrik kao Fricka, Dubravka Šeparović Mušović kao Erda, Josipa Gvozdanić kao Freia, Pawel Konik kao Donner, Marko Fortunato kao Mime, a Bože Jurić Pešić kao Froh.


U ulogama divova su Luka Ortar i Slavko Sekulić, a Rajninih kćeri Gabriela Hrženjak, Gabrijela Deglin i Emilia Rukavina. U predstavi sudjeluje i udaraljkaški ansambl “Sinkopa” Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.



Scenograf je Alan Vukelić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovateljica svjetla Dubravka Kurobasa.


Nakon premijerne izvedbe, „Rajnino zlato“ ponovno je na programu „Zajca“ 18. i 20. lipnja.