Otvorenje u srijedu

“Drugost” u Kortilu: Tridesetak umjetničkih djela Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba

Claudia Bošković

Edvin Liverić, Marta Radman i Ivana Lučić / Snimio Milan ĐEKIĆ

Edvin Liverić, Marta Radman i Ivana Lučić / Snimio Milan ĐEKIĆ

Bit će predstavljeni radovi Miroslava Kraljevića, Vlahe Bukovca, Milivoja Uzelca, Vere Fisher, Josipa Račića, Željka Badurine, Vlaste Delimar, Naste Rojc i Ksenije Kantoci



U Galeriji Kortil održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena velika ljetna izložba „Drugost“, koja će od 12. lipnja do 14. rujna predstaviti preko trideset umjetničkih djela Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba (NMMU).


Na konferenciji su govorili ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić, voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić i kustosica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Marta Radman


Kao što upućuje sam naziv, izložba se kroz odabir radova naših vodećih autorica i autora bavi konceptom drugosti nudeći novu perspektivu i neka od mogućih tumačenja izloženih djela nastalih u periodu od druge polovice 19. stoljeća naovamo.


Foto Milan ĐEKIĆ




– U Galeriji Kortil imali smo praksu ljetnih izložbi tako da odlučili smo nakon korone vratiti se tome, jer primjećujemo potrebu za takvim sadržajem tijekom ljetne sezone. Prirodno je došla suradnja s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti koji je trenutno zatvoren zbog obnove, a ima dobru viziju da izlaže radove koji bi inače bili zatvoreni u depoima i muzejskim čuvaonicama. Ovom izložbom smo htjeli pokazati jednu širu perspektivu umjetničke baštine kroz razne poglede, od feminizma, dekolonizacije te rodne i LGBTQI+ teorije. Stoga smo prigodno napravili jednu vizualnu transformaciju u interijeru što bih zahvalila našoj dizajnerici Ani Glažar iz Studija GLAZAR, istaknula je voditeljica Galerije Ivana Lučić.


„Drugost“ objedinjuje točno trideset i pet autorica i autora, od kojih će među ostalima  bit predstavljeni radovi Miroslava Kraljevića, Vlahe Bukovca, Milivoja Uzelca, Vere Fisher, Josipa Račića, Željka Badurine, Vlaste Delimar, Naste Rojc i Ksenije Kantoci u medijima slikarstva, skulpture, fotografije, videa i umjetničkih instalacija. 


Kustosica NMMU i autorica koncepta izložbe „Drugost“ Marta Radman ističe kako je od velike važnosti u ovom periodu realizacija izložbi i izlaganje bogatog fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti čiji fundus broji sveukupno između dvanaest i trinaest tisuća djela.


Snimio Milan ĐEKIĆ


Putujućih izložbi biti će zasigurno još, a važno je istaknuti kako one nisu vizija jedne osobe, već iziskuju značajan zajednički organizacijski rad, koji uključuje cijeli dijapazon radnika u kulturi, od kustosa, tehničara, restauratora i ostalih.


Cilj je bio ovako specifičnom temom ponuditi nešto novo današnjoj kulturi u kojoj smo suočeni s brojnim represijama i opresijama prema svemu što odudara od norme. Mislim da je u redu da podsjetimo da je u povijesti umjetnosti oduvijek bilo prisutno drugo i drugačije, bilo da pričamo o feminizmu, o autorovoj samoreprezentaciji, ili o važnosti kustosa koji dodaju nijanse značenja. Pritom moramo biti upućeni u suvremena stremljenja  u teoriji i literaturi, kako bismo osigurali da naš bogati fundus uvijek izražavamo na jedan svjež i moderan način, zaključila je Radman. 


Izložba je ostvarena zahvaljujući financijskoj potpori Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a otvorenje podržava Destilerija AurA.