Roman prvijenac

Predstavljena prva knjiga Nevenke Koščić “Sedam sr(j)etnih grijeha”

N.L.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na početku promocije Koščić je kazala da dugi niz godina nakon umirovljenja nije imala volje pisati, a onda se upustila u pustolovinu pisanja opširnijeg proznog djela



Knjiga Nevenke Koščić »Sedam sr(j)etnih grijeha« predstavljena je u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka. Riječ je o romanu prvijencu dugogodišnje riječke novinarke, o čijem su radu i knjizi govorile njezine kolegice novinarke – Leonida Domijan Fišter i Kim Cuculić.


Foto galerija: Predstavljena prva knjiga Nevenke Koščić "Sedam sr(j)etnih grijeha" Foto: Marko Gracin


Na početku promocije Koščić je kazala da dugi niz godina nakon umirovljenja nije imala volje pisati, a onda se upustila u pustolovinu pisanja opširnijeg proznog djela. Tako je nastao njezin roman prvijenac »Sedam sr(j)etnih grijeha«, objavljen ove godine u izdanju Retka iz Splita.





U osvrtu na roman Kim Cuculić je krenula od citata koji uvodi u roman. Riječ je o rečenicama koje u poznatom filmu »Mostovi okruga Madison« izgovara Clint Eastwood, odnosno lik kojeg tumači: »Stari snovi su bili dobri snovi. Nisam ih ostvario, ali sretan sam što sam ih imao. Jer, naši su se životi nakratko susreli…«


Ljubavna priča


– Ovaj citat poslužio mi je kao jedan od smjerokaza u interpretaciji romana Nevenke Koščić. Citat, naravno, nije odabran slučajno.



Filmu »Mostovi okruga Madison« Clinta Eastwooda iz 1995. godine, koji je snimljen prema istoimenom bestseleru Roberta Jamesa Wallera, a u glavnim su ulogama nastupili Eastwood i Meryl Streep, autorica će se još nekoliko puta vraćati u svojem romanu.


Slična ljubavna priča okosnica je i romana Nevenke Koščić, a njezini su protagonisti mlada novinarka Nevena i njezin nešto stariji kolega Ilan.


Negdje pri kraju knjige, Nevena priznaje da često gleda film »Mostovi okruga Madison« i kaže: »Ja se vidim u liku Meryl Streep. Čini mi se da je priča Francesce Johnson i Roberta Kincaida naša priča…«



I doista, ali ovo je priča o Neveni i Ilanu, priča o jednoj velikoj, intenzivnoj ljubavi, s elementima onoga što nazivamo »zabranjenom« ljubavi, koja je trajala kratko i uslijed životnih okolnosti nije imala šanse opstati.


No, unatoč svemu, to je bila ljubav koja je Nevenu obilježila za cijeli život i u njoj je pronašla onu svoju drugu polovicu koja se nalazi jednom u životu.



Simbolika broja sedam


Knjiga je strukturirana u dvije veće cjeline, naslovljene »Tišina« i »Ispovijed«, od kojih svaka ima po sedam poglavlja. Brojka sedam prisutna je i u naslovu, a pojavljuje se i na stranicama romana.


U katoličkoj kršćanskoj praksi sedam je smrtnih grijeha, a jedan od njih je i bludnost koji propituje Nevenkin roman. Otuda i naslov »Sedam sr(j)etnih grijeha«, koji se poigrava sa sedam smrtnih grijeha.



Ključno pitanje koje postavlja autorica je može li ljubav biti grijeh? I odgovor nalazimo na stranicama romana: »O ljubavi se ne smije govoriti kao o grijehu. Ni ljudi ni Bog ne smiju suditi zaljubljenima…«


Nevena je vjernica, odlazi u crkvu, u vjeri pronalazi nadu i utjehu, međutim ona u isto vrijeme propituje kršćansku dogmu koja preljubničku vezu smatra grijehom.



U tom propitivanju i samoanalizi Nevena zaključuje: »Naša ljubav za mene nikada nije bila grijeh. Ako je i bila, onda je to ona četiri naša mjeseca bio sretan, a sljedeće 44 godine, SJETAN grijeh.


Ni u kojem slučaju ne trpi kajanje.«


U ovom citatu iz knjige nalazimo i objašnjenje naslova romana… Jedan od – mogli bismo reći protagonista romana, je i grad Rijeka, pa nas tako autorica vodi raznim poznatim riječkim lokacijama, osvrnula se Cuculić