Gradska knjižnica Rijeka

Predstavljena knjiga Nevenke Koščić »Devet ljubavnih i jedna iskrena«: Pripovijetke većinom ljubavne tematike

Katarina Bošnjak

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Ono što je na neki način poveznica svih ovih ljubavnih priča, pa i one iskrene, je zapravo motiv nemogućih, beznadnih ljubavi, koje se uslijed raznih okolnosti nisu uspjele realizirati



RIJEKA – U Gradskoj knjižnici Rijeka predstavljena je knjiga Nevenke Koščić »Devet ljubavnih i jedna iskrena«. Riječ je o drugoj po redu autoričinoj knjizi te o zbirci pripovijedaka koje su, kako i sam naslov govori, većinom ljubavne tematike. O knjizi su uz autoricu Nevenku Koščić govorile i urednica te novinarka kulture Novog lista Kim Cuculić i Lea Domijan Fišter.


Kako je autorica napomenula u uvodu, knjiga je tiskana relativno davno, uoči ljeta kada je grad najprazniji, zbog čega je odlučila pričekati, a čekanje se poklopilo i s preseljenjem knjižnice u novi prostor. Natuknula je kako su u međuvremenu neki njezini prijatelji ovu zbirku pripovijedaka već i pročitali, a nadovezala se i na pitanja koja joj znaju postaviti.


Dio autorova života


– Autoru je teško govoriti o svojoj knjizi, a kada me pitaju jesam li ja u toj knjizi, uvijek odgovorim da kostur knjige, bez obzira bio to kostur priča ili romana, uvijek u sebi ima dio autorova života. Ako neki autor kaže da to nije istina, neka mi oprosti, ali ja mislim da laže.





Taj kostur bi bio jako siromašan da se ne nadogradi, a meso oko kostura se nadograđuje i ovdje je nadograđeno i neispunjenim željama i maštanjima, i onime što zovem beznadnim nadama, nekakvim opsesijama i tako dalje, objasnila je Koščić. Dodala je i kako najbolje piše kada su jesenje kiše te da je prvih devet pripovijedaka relativno brzo napisala, dok joj je za »jednu iskrenu« pak trebalo malo duže.


Prema riječima Kim Cuculić, druga se knjiga Nevenke Koščić može povezati s njezinom prvom, romanom »Sedam sr(j)etnih grijeha« čija je okosnica ljubavna priča mlade novinarke i njezinog kolege.


Nemoguće ljubavi


– Ono što je na neki način poveznica svih ovih ljubavnih priča, pa i one iskrene, je zapravo motiv nemogućih, beznadnih ljubavi, odnosno ljubavnih odnosa između žena i muškaraca koje se uslijed raznih okolnosti nisu uspjele niti mogle realizirati, istaknula je Cuculić te dodala kako je Koščić prvom zbirkom pokazala da zna vješto pripovijedati, oblikovati likove i njihove karaktere.


Domijan Fišter pročitala je nekoliko ulomaka iz priča te kazala kako Koščić u njima često opisuje trenutke koje smo i sami doživjeli s nekim drugim ljudima, čime čitateljima ono poznato uspijeva predočiti iz druge perspektive.


Osim ljubavi kao pokretača radnje, česti su motiv u pripovijetkama i galebovi, autorici iznimno draga bića koja voli unatoč tome što ih mnogi ne vole, a njima je stoga i posvećena naslovnica ove zbirke koju svakako vrijedi pročitati.