Kultivacija

Piše Kim Cuculić: Pouka Marcusa Rashforda

Kim Cuculić

Foto Reuters

Foto Reuters

Ovoga tjedna Hina je prenijela zanimljivu vijest - napadač Manchester Uniteda i engleske reprezentacije Marcus Rashford odlučio je pokrenuti književni klub kako bi pomogao djeci da dobiju priliku za čitanje



Ovoga tjedna Hina je prenijela zanimljivu vijest – napadač Manchester Uniteda i engleske reprezentacije Marcus Rashford odlučio je pokrenuti književni klub kako bi pomogao djeci da dobiju priliku za čitanje.


Rashford, čiji su napori da pomogne djeci iz siromašnih obitelji već prisilile britansku vladu na zaokret u financiranju obroka u školama za vrijeme praznika, udružio je snage s izdavačem Macmillan Children’s Books.


Kako je objasnio Marcus Rashford, on je počeo čitati tek sa 17 godina i to mu je u potpunosti promijenilo pogled i mentalitet. Dodao je i da je njegova obitelj preživljavala zahvaljujući kuponima za hranu i vladinoj pomoći. »Htio sam da mi je bila pružena prilika da više čitam kao djete, no knjige su bile nešto što si nismo mogli priuštiti jer smo kao obitelj trebali hranu«, kazao je.




Knjige iz njegova književnog kluba bit će namijenjene djeci iz siromašnih dijelova društva i ranjivih skupina. Rashford, koji je dobio Red Britanskog carstva – viteško odlikovanje Britanske monarhije za humanitarni i volonterski rad – za svoju inicijativu za školske obroke, rekao je kako je bilo trenutaka u njegovom detinjstvu kada mu je bijeg u knjige mogao pomoći.


Rashford je poručio: »Želim takav bijeg za svu djecu. Ne samo za one koji si to mogu priuštiti. Znamo da ima preko 380.000 djece u cijeloj Velikoj Britaniji koja nisu nikada imala knjigu, da ima djece koja žive u teškim uvjetima. To se treba promijeniti.«


A što je s Hrvatskom? Prema različitim procjenama i kriterijima, od 200 do 300 tisuća djece u našoj zemlji živi u siromaštvu. Ta djeca nemaju osnovne potrepštine, a otežano im je i obrazovanje. Opširna analiza ovog problema objavljena je na portalu Roditelji.hr pod naslovom »Siromašne obitelji naša su realnost, što činimo da im pomognemo?« Provedena istraživanja ukazala su na svu ranjivost djece koja žive u uvjetima siromaštva.


Pokazalo se da 60.000 djece mlađe od 7 godina živi u siromaštvu, ispod praga relativnog siromaštva, a od toga 4.800 djece u ekstremnom siromaštvu.


Djeca čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći, zajamčene minimalne naknade, najčešće žive u ekstremnom siromaštvu. Posebno su ranjiva djeca s teškoćama u razvoju i djeca romske nacionalne manjine.


Podaci su pokazali da 70 posto siromašne djece predškolske dobi živi u kućanstvima u kojima je tijekom godine nedostajalo novca za hranu, 42 posto obitelji svojoj djeci ne mogu osigurati meso, ribu ili vegetarijanski nadomjestak svaki dan, 35 posto obitelji ne može maloj djeci osigurati voće ili povrće svaki dan, 22 posto romskih obitelji i 12 posto obitelji s djecom s teškoćama u razvoju nisu u mogućnosti djeci priuštiti tri obroka dnevno.


Stambeni uvjeti u kojima žive djeca su neadekvatni. Svako treće dijete živi u kućanstvima u kojima je vlaga ili su dotrajali prozori, vrata, podovi, a svako peto dijete živi u kućanstvu koje ima problem održati kuću toplom tijekom zimskih mjeseci. Istraživanje je pokazalo svu egzistencijalnu ranjivost djece koja žive u siromaštvu.


Siromašna djeca nemaju prilike sudjelovati u aktivnostima za djecu. Najčešće nisu uključena u izvanškolske programe jer se oni plaćaju. Ne mogu prirediti rođendansku proslavu ili pozivati prijatelje na igru u kuću.


Često ne posjeduju dječje igračke ili dječje slikovnice. Svako treće siromašno dijete nema niti jednu dječju slikovnicu kod kuće. Svaka četvrta siromašna obitelj ne može djetetu priuštiti igračku.


Podaci su ovo nad kojima bi se valjalo zamisliti i još bolje – nešto poduzeti. Pitanje je ima li Hrvatska svoga Rashforda, koji je tek kao tinejdžer shvatio važnost čitanja i knjiga. Kakvo je djetinjstvo bez slikovnica i što to može značiti za kasniji život?


Zato je važno stalno upozoravati na ovaj problem, kojemu je napadač Manchester Uniteda na najbolji mogući način odgovorio. Podsjetimo na rečenice koje potpisuje Američka udruga knjižnica: »Nijedno dijete nije premalo za slušanje priča, niti preveliko za uživanje u omiljenim pričama koje je već čulo mnogo puta. Roditelji koji čitaju svojoj djeci obično imaju djecu koja vole knjige i vole čitati«.