Kritički osvrt

“Usta puna prava”: Riječke studentice izvele performans s izrazitom porukom

Portal Novi list

Foto Melinda Kostelac

Foto Melinda Kostelac

U prirodnom ambijentu Sveučilišnog kampusa publika je u opuštenoj atmosferi imala prigodu čuti o problemima s kojima se suočavaju studenti.



U sklopu EU projekta „They Live: Student lives revealed through context-based art practices“ studentice Sveučilišta u Rijeci izvele su nadasve zanimljiv performans s izrazitom porukom.


U prirodnom ambijentu Sveučilišnog kampusa publika je u opuštenoj atmosferi imala prigodu čuti o problemima s kojima se suočavaju studenti.


Performans pod nazivom „Usta puna prava“ upriličen je 8. lipnja 2022. u 21.00 sat.




Foto Melinda Kostelac


Zašto ne pričamo o problemima? Kako možemo svi skupa biti odgovorniji? Zašto nam studiranje oduzima više nego daje? Zašto asistente vidimo više nego profesore? Zašto je studiranje tako skupo? Kako da preživim studiranje?


Ova i još mnoga pitanja postavile su studentice kroz performans „Usta puna prava“.


Navedeni performans dio je europskog projekta „They Live: Student lives revealed through context-based art practices“ koji provodi Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci.


Cilj ovog projekta jest uključiti studentsku populaciju u proizvodnju suvremene umjetnosti korištenjem alata arhiviranja; potaknuti studente na angažman, interakciju, aktivaciju te umrežavanje s umjetničkim inicijativama na lokalnoj kulturnoj sceni.


Sa sveukupno šest studentica u proizvodnji umjetničkog performansa „Usta puna prava“ surađivale su riječka umjetnica, Nika Rukavina i Marina Tkalčić, kustosica projekta.


Foto Melinda Kostelac


Pod kustosko-umjetničkim vodstvom studentice su se odlučile kritički osvrnuti, kako na inertnost studentske populacije, tako i na određene probleme i nedostatke sveučilišnog obrazovnog sustava i određenih fakultetskih sastavnica s kojih dolaze.


Studentice iščitavaju svoje probleme i pitanja odgovornim institucijama s listova papira. Potom ih jedu, te na taj način prozivaju odgovorne strukture.


Cilj suradnje sa studenticama, osim produkcije samoga performansa, jest svakako i postavljanje kvalitetnih temelja za dugoročno, održivo i angažirano studentsko djelovanje u kontekstu organizacije kulturno-umjetničkih, društveno političkih i aktivističkih događanja.


Navedeno će se realizirati kroz pokretanje aktivističke studentske inicijative – platforme za umrežavanje studenata s različitih fakulteta te informiranje studenata o vlastitim pravima, a kako bi kao informirani pojedinci mogli biti aktivni sudionici studentskog života.


Studentice: Leonida Cris Manojlovski, Mara Klanjac, Sarah Klešin, Katarina Kožul, Ana Marija Lončar, Agata Marić


Mentorica: Nika Rukavina


Kustosica: Marina Tkalčić


Organizacija: Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci (voditeljica projekta: Melinda Kostelac), Student Day Festival


Grafički dizajn: Studio Mikser


Zahvale: Ana Jurčić, Art-kino Croatia


Nositelj projekta je dom kulture Studentski grad iz Beograda, a partneri su uz ISU, Međunarodni centar za arhivska istraživanja/Icarus iz Zagreba, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Fakultet audiovizualnih komunikacija Sveučilišta kralja Juana Carlosa u Madridu.


Program financira Europska unija u okviru programa Kreativna Europa te Ministarstvo kulture i medija RH.