Sa(n)jam knjige

Strip autor Manara u Puli otkrio zašto je odustao od erotike: “Sad je zima…”

Portal Novi list, Hina

Milo Manara / Foto Duško Marušić Čiči

Milo Manara / Foto Duško Marušić Čiči

Milo Manara poručio je da su promjene u svijetu stripa zadnjih 50 godina itekako prisutne



Poznati talijanski strip autor Milo Manara rekao je u subotu na festivalu knjiga i autora Sa(n)jma knjige u Istri da su promjene u svijetu stripa zadnjih 50 godina itekako prisutne jer je strip doživio veću afirmaciju i sada je puno više izražena socijalna komponenta,


Glavna zvijezda ovogodišnjeg Sa(n)jma knjige u Istri, Manara (1945., Lüsen) sinoć je predstavio svoj grafički roman “Ime ruže”, a danas je upriličio javno crtanje u holu Doma hrvatskih branitelja u Puli, što su brojni posjetitelji popratili s velikim zanimanjem.


Potom se na konferenciji za novinare osvrnuo na svoju grafičku verziju Ecovog romana “Ime ruže”.





“Kada sam krenuo crtati tu grafičku novelu, na molbu Ecove djece te Elisabette Sgarbi, voditeljice izdavačke kuće koju je on osnovao, pomislio sam da to nije moje polje jer sam uglavnom poznat po crtežima žena.


Kada je snimljen film “Ime ruže”, Eco je bio živ i zdrav i redatelj se mogao s njim konzultirati, no kada sam ja krenuo raditi tu grafičku novelu, njega više nije bilo među nama i to je bilo tim teže”, istaknuo je Manara.


Iako je bio poznat prije svega po svojim erotskim stripovima, Manara je kazao da je sada za njega “godišnje doba zime” (…) i da se bavi drukčijom vrstom stripova. Rekao je i da stripovi trebaju biti politički korektni, a bilo je govora i o prikazu erotike.


Također govorio je i o radu s velikim redateljem Federicom Fellinijem, navodeći da je to bila škola za njega, jer je Fellini htio pratiti svaku fazu njegovih radova.


“Ta suradnja je bila za mene iznimno korisna te i dan-danas mi puno znači” poručio je Manara.