Sjednica

Riječki Odbor za kulturu glasao za pobijanje Rješenja ministrice, raspravljalo se o još jednoj važnoj temi

Katarina Bošnjak

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Točka dnevnog reda o kojoj se najduže raspravljalo bio je Prijedlog odluke o davanju na korištenje prostora kulture u vlasništvu Grada Rijeke.



Premda se na današnjoj sjednici Odbora za kulturu Gradskog vijeća Rijeke trebalo raspravljati o prijedlogu odluke o razrješenju članova Kazališnog vijeća Bojana Šobera i Zvonimira Peranića, rasprava se nije mogla održati.


Razlog? Odboru za kulturu nisu dostavljeni dokumenti zbog čega su prisutni članovi zaključili da nisu u mogućnosti bilo što komentirati.


Sjednici odbora prisustvovalo je četvero od sadašnjih pet članova; predsjednica Maša Magzan, nezavisna vijećnica, potpredsjednik Mihail Petar Lukić iz Unije Kvarnera te članovi Renato Stanković iz Možemo! i Antonija Marković iz HDZ-a.




Iz Odjela za kulturu nazočili su pročelnik Ivan Šarar te ravnateljica Direkcije programa Helena Semion-Tatić. Iz HKD-a na Sušaku prisustvovala je predsjednica Upravnog vijeća Martina Perhat.


Začudo ove materijale su dobili


Druga točka dnevnog reda bila je vezana uz Odluku o imenovanju ravnatelja Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Ovdje pak nije bilo ništa sporno jer su materijali bili dostupni prisutnima, a Perhat je objasnila kako je do isteka natječaja stigla samo jedna prijava te se raspravljalo o kandidatu o kojemu su svi imali samo pozitivna mišljenja.


Riječ je o Edvinu Liveriću koji funkciju ravnatelja obnaša od 2018. godine te bi mu ovo bio drugi mandat. Od četiri prisutna člana Odbora troje je glasalo za te jedan suzdržan.


Točka dnevnog reda o kojoj se najduže raspravljalo bio je Prijedlog odluke o davanju na korištenje prostora kulture u vlasništvu Grada Rijeke.


Šarar je objasnio kako je potrebna sveobuhvatna odluka koja će imati potpuno jasne kriterije i ticati se svih prostora koje grad daje na korištenje, istaknuvši kako je u sastavljanju ove odluke pomogao nedavno doneseni Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, koji je napravio revolucionarnu stvar jer je korištenje prostora u kulturi nazvao javnom potrebom.


Favoriziranje “ozbiljnih” udruga


Kriteriji za dodjelu prostora nose ukupno 100 bodova, a prema riječima pročelnika Šarara, favoriziraju “ozbiljne” udruge koje se bave kulturom.


Pod terminom “ozbiljnih” udruga Šarar i Semion-Tatić smatraju Hrvatsku Glazbenu Uniju, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Društvo hrvatskih književnika, to jest udruge koje nisu klasične programske udruge.


Odluka je dovoljno fleksibilna da može davati prostore do čak 10 godina o čemu odlučuje povjerenstvo, a prostori se mogu dati i bez natječaja, izravnom voljom uz odobrenje gradonačelnika Filipovića.


Povjerenstvo bi imalo jednog člana iz gradske uprave tj. Odjela, dva člana iz postojećih kulturnih vijeća te dva člana koja bi odabrala nezavisna scena.


Pitanja Odbora vezana uz ovu Odluku bila su vezana uz dodjelu bodova za konkretan program ustanove, a kojih može biti maksimalno 40 te su predložili da se ti bodovi bolje raščlane.


Magzar je komentirala da je ponuđena fleksibilizacija dobra i da je povjerenstvo sada demokratičnije u strukturi, no ono što ju osobno smeta je što se u ideju ne uključuje demokratizacija sustava privatnih, inovativnih i participativnih modela odlučivanja u kulturi, konkretno misleći na projekt Žiroskop. Tri člana odbora glasala su za donošenje odluke, a jedan protiv.


Foto: M. LEVAK


Novi gradski “mega Odjel”


Iduća točka bila je Odluka o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke. Predložen je “mega Odjel”, koji bi objedinio resor odgoja, obrazovanja, kulture, sporta i mladih, na što je Stanković komentirao kako mu je žao što Odjel za kulturu više ne bi bio samostalan, a iskazao je i zabrinutost jer bi tzv. mega Odjel imao proračun od gotovo pola milijarde kuna što mu se čini riskantno u smislu efikasnosti.


Jedan glas je bio za, jedan suzdržan te dva protiv.


Jednoglasno za pobijanje Rješenja ministrice


Što se tiče pretposljednje točke, Prijedloga zaključka o pobijanju Rješenja Ministrice kulture i medija, odbor je jednoglasno glasao za pobijanje Rješenja Ministrice.


Magzan je istaknula da ukoliko nema pobijanja Rješenja, onda nema ničega – odluka je izuzetno problematična i šutnja znači odobravanje, a ovdje se radi o presedanu.


*u ranijoj verziji teksta greškom je objavljeno da se trebalo raspravljati o razrješenju Marina Blaževića, ali to nije točno. Rasprava je trebala biti o razrješenju članova Kazališnog vijeća, a ne intedanta.