U 76. godini

Preminula glumica Kostadinka Velkovska, poznata je po iznimnoj energiji

Portal Novi list, Hina

Kostadinka Velkovska / Foto Slavko Midzor/PIXSELL

Kostadinka Velkovska / Foto Slavko Midzor/PIXSELL

Velkovska je ostvarila brojne televizijske i filmske uloge, kao i one u kazalištu "Kerempuh"



Hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica makedonskog podrijetla Kostadinka Velkovska preminula je u nedjelju u Zagrebu u 76. godini.


Poznata po iznimnoj energiji, Velkovska je ostvarila brojne televizijske i filmske uloge, kao i one u kazalištu “Kerempuh”, a pjevala je i šansone na hrvatskom, makedonskom, francuskom, njemačkom i talijanskom jeziku.


U Kerempuhu do mirovine


Rođena je 3. lipnja 1948. u Skopju iz kojega je u Zagreb 1968. godine došla na studij glume. Po završetku studija glumila je dvije godine u dubrovačkom kazalištu, a potom dolazi u Zagreb u “Kerempuh” (tadašnji “Jazavac”), u kojem je bila do mirovine.




Za ulogu Kate u predstavi “Svoga tela gospodar” i Marije Berković u “Pod Krležinom glavom” nagrađena je “Zlatnim smijehom” na Danima satire.


Nastupala je na brojnim koncertima, 1987. godine snimila je album makedonskih balada, a godinama je na Hrvatskom radiju uređivala i vodila emisiju “Šansona, šansona”.


U mirovini je otišla 2015. godine, a prošle godine doživjela je moždani udar te bila u bolnici.


Jandroković izrazio sućut


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izrazio je sućut obitelji hrvatske kazališne i filmske glumice Kostadinke Velkovske, ističući da je širokim rasponom kompleksnih uloga pokazala svu raskoš svog glumačkog umijeća.


Gospođa Kostadinka Velkovska svoju je dugogodišnju karijeru prvenstveno obilježila u kazališnim predstavama, no ostvarila je vrlo zapažene uloge i na filmu i televiziji, kao i brojne pamtljive i emotivne izvedbe šansona, naveo je Jandroković u izrazu sućuti.


Bila je jedna od najproduktivnijih kazališnih glumica, s posebno velikim ulogama u matičnom kazalištu Kerempuh u kojem je obilježila radni vijek, a godinama je igrala i na Dubrovačkim ljetnim igrama.


Širokim rasponom kompleksnih uloga pokazala je svu raskoš svog glumačkog umijeća koje je nesebično znala dijeliti mladim ljudima, svojim učenicima, kroz rad u Udruzi za dramski odgoj mladih, naveo je Jandroković.