IN MEMORIAM

Pozornica je bila njegov dom: Velikog Špiru Guberinu pamtit ćemo po mnogim antologijskim ulogama

Kim Cuculić

Njegovim odlaskom ugasila se još jedna glumačka zvijezda, koja nas je obasjavala svojom dobrotom, radošću i glumačkim umijećem - piše u in memoriamu zagrebačkog HNK-aU kratkom vremenu napustio nas je još jedan od velikana hrvatskog glumišta – Špiro Guberina, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac, dugogodišnji istaknuti prvak Drame zagrebačkog HNK-a. Preminuo je u Zagrebu u 88. godini.


Rođen je 1. ožujka 1933. u Šibeniku, gdje je završio i gimnaziju. Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Godine 1952. u Zagrebu upisuje građevinu na Tehničkom fakultetu, sljedeće godine matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a 1954. glumu na Akademiji dramske umjetnosti.


Već tijekom studija nastupa u predstavama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. U stalnom angažmanu u HNK-u bio je od 1959. do umirovljenja 1999. godine. Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Festivalu djeteta u Šibeniku, Danima satire u Zagrebu, Sterijinom pozorju…


Karakterni komičar
U nacionalnoj kući već je prvom ulogom Kneza Miškina u »Idiotu« Dostojevskog, Georgija Para i Božidara Violića, svratio pažnju na sebe, da bi se kasnijim ostvarenjima etablirao kao jedan od naših jedinstvenih gumaca koji su s lakoćom prelazili iz komičnog u tragično, odigravši više od 130 uloga na sceni, uz brojne televizijske serije i filmove.


Kao karakterni komičar izniman je uspjeh ostvario u djelima R. Marinkovića: Čovjek i Don Juan (Zagrljaj), Krele i Pijanac (Kiklop), Jacobson (Zajednička kupka), Don Florijan (Glorija) i dr.; I. Brešana: Mačak i Šimurina (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja), Tica (Svečana večera u pogrebnom poduzeću), Mate Lokas (Nihilist iz Vele Mlake) i dr. te M. Držića: Zlatikum, Maro, Ugo Tudešak, Bokčilo…


Osebujan glumac


Istaknuo se kao Figaro (Beaumarchais, Figarov pir), Mikleta (M. Benetović, Hvarkinja), Bobčinski (N. V. Gogolj, Revizor), Argan (Molière, Umišljeni bolesnik), Grobar (W. Shakespeare, Hamlet), Peppin (E. De Filippo, Subota, nedjelja, ponedjeljak), Eduard (E. Ionesco, Neplaćeni ubojica). Zapažene uloge ostvario je i u Krležinim djelima »U logoru«, »Kraljevo«, »Golgota«, »Galicija« i »Vučjak«. Nastupao je na radiju i u televizijskim dramama i serijama: Divac (I. Raos, Prosjaci i sinovi), Strikan (M. Smoje, Velo misto), Očenašek (V. Majer, Dnevnik Očenašeka). Široj publici najpoznatiji je upravo po ulogama u televizijskim serijama »Velo misto« i »Prosjaci i sinovi«.


Dobitnik je Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo 2011. i Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo 2014. Godine 1997. osnovao je Mali hrvatski teatar »Kiklop«, koji je otvorio monodramskim kolažem »Majmunska posla«. Kako se navodi u in memoriamu HNK-a Zagreb, Špiro Guberina je po mnogočemu bio osebujan glumac: glasa koji poskakuje, lica s naglašenom mimikom, s povijenim ramenima i rukama koje uvijek pozivaju na druženje i radost igre, potvrđujući da nema malih uloga, jer je »Špiro bez obzira na veličinu role uvijek prisutan na sceni, svijetleći iz prikrajka, jasan i čist, poput nekog neugasivog plamička«.


»Za sebe je govorio da se bolje osjeća na sceni nego u životu, te je tako pozornica bila njegov pravi dom. Od bezbrojnih uloga koje je ostvario mnoge se pamte, ali Špirin zaštitni znak je bila ona u Marinkovićevom »Kiklopu«, u dramatizaciji i režiji Koste Spaića, uloga Kreleta, redova, koji prema zapovijedi oficira starojugoslavenske vojske »laje na sijalicu«. Stojeći u stavu mirno, Krele predano i uporno laje na žarulju nastojeći je ugasiti, dok se publika prvo smije, a onda i plače. Sposobnost da ni iz čega napravi nezaboravnu scenu, potpuna posvećenost glumi, uz neskrivenu duhovitost i zaigranost stvorili su od Špire Guberine sjajnog umjetnika kojeg je publika cijenila i voljela, sudjelujući s njom u igri, odgovarajući na njegove pozive i predajući se sa smijehom, pljeskom i radošću… Njegovim odlaskom ugasila se još jedna glumačka zvijezda, koja nas je obasjavala svojom dobrotom, radošću i glumačkim umijećem – piše u in memoriamu zagrebačkog HNK-a.


Duga karijera


Tijekom karijere duge više od 60 godina Špiro Guberina je surađivao sa svim najvećim hrvatskim redateljima. Iako je 1999. otišao u mirovinu, ostao je vjeran Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu nastupajući u brojnim predstavama kao stalni gost.


Podsjetimo i da je Guberina bio dugogodišnji član stručnog žirija Festivala pučkog teatra Omišalj – Čavle te njegov direktor. U Rijeci smo ga posljednji put sreli prilikom otvorenja Muzeja djetinjstva 2013. godine, kad je svečanu tortu prerezao upravo ovaj velikan hrvatskoga glumišta o čijem smo odrastanju i djetinjstvu mogli doznati iz prve ruke. Prisjetili smo se tada i nekad popularne televizijske serije za djecu i mladež »Zlatna nit«, koja je prikazivana od 1976. do 1978. godine. U emisiji, nastaloj prema tekstu i stihovima Zvonimira Baloga, pojavljivao se i popularni lik Špiro Špula kojega je tumačio Špiro Guberina. Bio je i 2016. u Praputnjaku u povodu otkrivanja spomen-ploče Tomislavu pl. Durbešiću Grobničkom. Hrvatska televizija je u čast Špiri Guberini uvrstila na program dokumentarni film »Špiro« i TV dramu »Buža«.


Antologijske uloge


Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti Špire Guberine te istaknuo kako je Guberina bio umjetnik osebujnog karaktera i dojmljive izražajnosti.


»S velikom tugom sam primio vijest o odlasku gospodina Špire Guberine, velike glumačke legende. Bio je umjetnik osebujnog karaktera, dojmljive izražajnosti i duhovitosti. Njegove brojne majstorske izvedbe obilježile su hrvatsku kazališnu i televizijsku umjetnost, a jedna od nezaboravnih je uloga Strikana u antologijskom »Velom mistu«… Pamtim brojne njegove sjajne uloge, neponovljive replike te neizmjerni talent pri čemu sam posebno volio njegovu neposrednost u brojnim ulogama. Nedostajat će mnogima, koji su poznavali i pratili plodonosni rad našeg vrsnog i inspirativnog glumca, a njegov odlazak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsku kulturu«, napisao je Plenković u brzojavu sućuti.


Antologijske uloge Špire Guberine ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u izrazima sućuti.


»Tijekom duge glumačke karijere gospodin Guberina ostvario je velik glumački opus u kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama. Omiljeni likovi popularnih televizijskih serijala obilježili su njegov stvaralački put te će ostati u trajnom sjećanju mnogobrojne publike, koju je osvajao svojim iznimnim glumačkim talentom i osobnim i šarmom. Bogat umjetnički opus ostvario je u suradnji s brojnim redateljima hrvatskih kazališta, na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, a njegove antologijske uloge ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta«, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je u sućut obitelji glumca Špire Guberine te istaknuo da će ostati trajno zapamćen kao svestrani velikan hrvatske dramske scene. (Hina)


O ulozi u »Velom mistu«


Kako je u razgovoru za novinu Moj Split (prenosi dalmatinskiportal.hr) kazao Guberina, zapravo nije on trebao biti Jockan u »Velom mistu«.


– Gaćina, glumac iz Sarajeva, već je odradio nekoliko snimanja u Zagrebu, ali se u to vrijeme zaljubio, svaku noć je pio, i nije mogao glumiti. Dva, tri dana se radi toga nije moglo snimati, pa sam ja dobio priliku nakon povratka s Dubrovačkih ljetnih igara. Eto koliko u našem poslu znači dobiti pravu ulogu u pravo vrijeme… Doista sam se potrudio i sad me šira publika najviše pamti po ulogama u »Buži« i »Velom mistu«… Meni je još uvijek drago kad me u Zagrebu ili bilo gdje drugdje smetlari pozdravljaju kao da sam jedan od njih.