Predstavljen projekt

Open house Zagreb: Poticanje boljeg razumijevanja arhitekture izvan struke

Ante Peričić

Savjetodavni odbor i Ocjenjivački sud OHZ-a

Savjetodavni odbor i Ocjenjivački sud OHZ-a

Open House Zagreb će u listopadu predstaviti svoju prvu sezonu, da učini vidljivijima i pristupačnijima neke od objekata što su sagrađeni u različitim povijesnim periodima te predstavljaju različite arhitektonske rukopise, konstruktivne zadaće, ali i različita društvena okruženja doba upisanog u građevine, rekla je Dubravka Vrgoč



Početkom tjedna u Zagrebu je predstavljen projekt ‘Open house Zagreb’ – dio svjetske mreže festivala ‘Open house worldwide’, čiji je koncept prije više od dvadeset godina osmislila Victoria Thomton u Londonu s ciljem poticanja boljeg razumijevanja arhitekture izvan struke. Srž ove ideje leži u izravnom doživljaju samih građevina uz mogućnosti učenja, rasprave i debate sa stručnjacima i građanima. S novim tisućljećem ovaj jedinstveni format javnog angažmana odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas Festival uključuje 54 grada na šest kontinenata, a ove godine u mrežu festivala  primljeni su  Kopenhagen, Querétaro, Zagreb i Zaragoza.


Predstavljanju su nazočili kreativna ravnateljica projekta Dubravka Vrgoč, izvršna ravnateljica Tomislava Blatnik, predsjednica Ocjenjivačkog suda festivala Zrinka Barišić Marenić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić, direktorica TZ-a grada Zagreba Martina Bienenfeld i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet. Uz njih je Nina Bačun, iz dizajnerskog kolektiva Oaza, predstavila web-projekt.


Tonci Čerina, Lea Pelivan, Vjera Bakić, Toma Plejić, Tihomil Matković, Svebor Andrijević


„Ova vrsta projekta zasigurno čini naš grad još uzbudljivijim za njegove stanovnike, ali i za one koji ga posjećuju. Upoznati arhitekturu iz one druge perspektive koja nam nije dostupna u svakodnevnom životu otvara mogućnost da na drugi način promišljamo grad, budući da smo imali priliku bolje ga upoznati. Upravo je to i ideja festivala Open House Zagreb, koji će u listopadu predstaviti svoju prvu sezonu, da učini vidljivijima i pristupačnijima neke od objekata što su sagrađeni u različitim povijesnim periodima te predstavljaju različite arhitektonske rukopise, konstruktivne zadaće, ali i različita društvena okruženja doba upisanog u građevine. Nadamo se da će naš Festival privući posjetitelje kako bi upoznali neke objekte kraj kojih svakodnevno prolaze, no u koje nikada nisu ušli, niti su upućeni u uvjete njihova nastajanja, te da će za zanimanjem pratiti priče iz različitih zagrebačkih kvartova” izjavila je Dubravka Vrgoč.


Predstavljanje OHZ-a




Festival Open house Zagreb, koji će se održati od 20. do 22. listopada, zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovu stvaranju te ih potiče da se zalažu za dobro osmišljeno, planski sagrađeno okruženje, a to uključuje i promišljanje načina na koji se arhitektura bavi ekološkom, socijalnom i gospodarskom održivošću.


Odabrano 35 arhitektonskih objekata koji će biti predstavljeni građanima Zagreba i turistima

Članovi Savjetodavnog odbora predložili su članove Ocjenjivačkog suda koji su za prvu sezonu festivala Open house Zagreb odabrali 35 arhitektonskih objekata koji će biti predstavljeni građanima Zagreba i turistima: Popov toranj, javni i sakralni prostori Gornjeg grada, Stara gradska vijećnica, Klinika za psihijatriju Vrapče, Botanički vrt PMF-a, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon, stambeno-poslovna zgrada Napretkove zadruge, atelijer Emila Bohutinskog, stambena zgrada Vukovarska 35-35a, stambena zgrada Kemoboje, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, zgrada Gradske vijećnice, stambeno naselje Dugave, Dom zdravlja Zagreb – Centar, putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb, poslovna zgrada SEECEL, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, odgojno-obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, atelijer Silvija Vujičića, Urania, bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelijer akademika Andrije Mutnjakovića, stambeno-poslovna zgrada Veslačka 15-17a, dječji vrtić Lanište, obiteljska kuća u Maksimiru, hotel Zonar i MET Boutique Hotel, u kojem je i Festival i predstavljen.

Uspostavljen je Savjetodavni odbor, koji čine po jedan predstavnik Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatskog dizajnerskog društva, Instituta za povijest umjetnosti, Turističke zajednice Zagreba i udruge Zagreb Open House, čija je uloga pomoć u kreiranju izgleda Festivala, imenovanje žirija koji će sudjelovati u kreiranju natječaja te izboru objekata koji će biti prikazani na Festivalu, praćenje rada te promocija Festivala u ustanovama koje predstavljaju.


Bojan Baletić, Zrinka Barišoć Marenić, Krunoslav Ivanišin, Dubravka Vrgoč, lulzim Kabashi, Martina Bienenfeld


Direktorica TZ-a grada Zagreba Martina Bienenfeld izjavila je: „U turističkom smislu ovaj projekt je bitan jer arhitektura ima snažan utjecaj na turizam. Naime, ona pruža turistima vizualni doživljaj, gradi identitet destinacije, pomaže u očuvanju kulturne i povijesne baštine te potiče razvoj turističke infrastrukture. Turističke destinacije često prepoznaju važnost arhitekture i koriste je kao ključni faktor za privlačenje i zadržavanje posjetitelja, stoga mi je drago da će festival Open House Zagreb pružiti priliku posjetiteljima da istraže arhitekturu izbliza, razumiju njezin kontekst, dizajn i povijest, i to više od 30 zagrebačkih javnih i sakralnih prostora, palača, zgrada, atelijera, hotela i ostalih objekata” dok je dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić istaknuo kako je projekt važan jer omogućava da se vide interijeri koje dosad nismo imali prilike vidjeti. ,,Domaćini, vlasnici tih zgrada i objekata te njihovi korisnici spremni su otvoriti svoja vrata građanima i mislim da je riječ o dragocjenoj prilici. Zahvalni smo svim tim ljudima što će nas ugostiti u listopadu ove godine.‟ Program je realiziran uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka i HoB.


Predstavljanje OHZ-a