Međunarodni program

Noć arhitekture na Delti: Interdisciplinarno shvaćanje urbanizma

Silvija Bumbak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Međunarodni javni program pod nazivom »Noći arhitekture: Sarajevo x Rijeka«, koji zajednički organiziraju DELTALAB – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci i organizacija LIFT- Prostorne inicijative iz Sarajeva čiji je tematski okvir, a ujedno i završni produkt »Tezaurus žilavosti«, održan je u prostoru bivšeg skladišta Ivex na Delti.


Protokol je otvorila rektorica Snježana Prijić-Samaržija, a nakon toga se pridružila i voditeljica urbanih studija i dopredstojnica DELTALABA Ida Križaj Leko koja je uvela u priču oko projekta. Uslijedila je prezentacija projekta »Žilavi Kampus«, zatim prezentacija pojmova »Tezaurusa žilavosti« tijekom čega se pojmovi uživo preslaguju na projekcijskom platnu kao paralelni digitalni performans. Potom je uslijedila i moderirana debata između novoformiranih grupa sudionika te je predviđen party za sve prisutne.


Sudionici programa su DELTALAB/URBANI STUDIJI, UNIRI (Rijeka), LIFT – Prostorne inicijative (Sarajevo), BAZA – Platforma za prostorne prakse (Novi Sad), Matej Nikšić (Ljubljana), Nikola Ostojić (Sarajevo) i Gorana Stipeč Brlić (Rijeka), a ukupno se uključilo 20 prezentera.




Josipa Laklija, stručna suradnica za DELTALAB i urbane studije, objasnila je kako je cijeli događaj zamišljen kao težnja k interdisciplinarnom shvaćanju urbanizma.


»Ovim se programom nastoji razbiti tradicionalno poimanje pojma arhitekta i proširiti djelovanje izvan ukalupljenog polja arhitekture ili urbanizma koristeći ravnopravno umjetničko, tehničko i znanstveno polje djelovanja«, istaknula je Laklija.


Pitanja na koja se nastojalo pronaći odgovor tijekom prezentacija i diskusije su vezana uz determiniranje pojmova koji opisuju prostornu i urbanu stvarnost postjugoslavenskog teritorija te možemo li, putem dijeljenog regionalnog jezika, stvoriti zajednički rječnik suvremene prostorne prakse.