Međunarodna izložba

“Mirror/Mirror”: Ovo je projekt mladih hrvatskih arhitektica i arhitekata za Milanski trijenale

Kim Cuculić

Instalacija »Mirror/Mirror« zamišljena je kao sublimacija i prostorna redukcija izvorne izložbe 56. zagrebačkog salona, prilagođena novom kontekstu.



 


Na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i medija premijerno je predstavljen projekt hrvatskog nastupa na 23. Milanskom trijenalu naslovljen »Mirror/Mirror«.


Riječ je o prostornoj instalaciji koncipiranoj kao izlagački objekt za predstavljanje 7 projekata mladih hrvatskih arhitektica i arhitekata nagrađenih na 56. zagrebačkom salonu arhitekture i urbanizma.




Kustosi nastupa na ovogodišnjem Trijenalu su arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić, ujedno i selektori 56. zagrebačkog salona. Nacionalni izložbeni nastup Hrvatske na međunarodnoj izložbi, koja se odvija pod temom »Unknown Unknowns.


An Introduction to Mysteries«, organiziraju Ministarstvo kulture i medija te Udruženje hrvatskih arhitekata.


Najmlađa generacija arhitekata


Na predstavljanju nastupa ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se Hrvatska vraća na Milanski trijenale nakon razdoblja obilježenog pandemijom i ograničenim mogućnostima međunarodnog izlaganja i to upravo s najmlađom generacijom arhitekata čiji radovi propituju kreativne i inovativne prakse dizajna, arhitekture i umjetnosti.


Podsjetivši kako je kustosica središnje izložbe ovogodišnjeg Milanskog trijenala astrofizičarka Ersilia Vaudo, voditeljica odjela raznolikosti Europske svemirske agencije, ministrica je istaknula kako takvi odabiri šire perspektive interdisciplinarnosti i povezuju različita iskustava kulture, znanosti i obrazovanja.



Predsjednik Udruženju hrvatskih arhitekata Roman Šilje naglasio je značaj internacionalnog umrežavanja i razmjene znanja kao ključnih aspekata za vitalnost svake kulture scene, a posebice arhitekture, stvaralačke grane koja daje oblik svijetu u kojem živimo. Istaknuo je međunarodnu suradnju kao jedan od temeljnih strateških ciljeva Udruženja hrvatskih arhitekata, osobito važnom u ovom postpandemijskom trenutku.


Dodao je kako se predstavljanjem mladih lica suvremene arhitektonske scene na međunarodnoj pozornici, stručnoj i široj javnosti približava najprogresivniji segment hrvatskog arhitektonskog stvaralaštva, a istovremeno se daje zasluženi prostor generaciji stasaloj u jeku kontinuiranih globalnih kriza prošloga desetljeća.


Uvršteni autori


Instalacija »Mirror/Mirror« zamišljena je kao sublimacija i prostorna redukcija izvorne izložbe 56. zagrebačkog salona, optimizirana za postavljanje u novom kontekstu.


Autori/ice čiji su radovi uvršteni u izložbeni nastup, dobitnici nagrada 56. zagrebačkog salona, prozvani su nadolazećim glasovima, a oni su: Irena Bakić, Tajana Levojević, Rudolf Martinović, Studio JELO (Marta Lozo i Josip Jerković), Kristina Škrokov, Mirna Udovčić te Zrinka Visković.


Arhitektonski postav instalacije u prostorima Palazzo dell’Arte potpisuju Antun Sevšek i Damir Gamulin, autorski radovi nadolazaćih glasova reinterpretirani su u formi višeminutne repetitivne videoizložbe autora Ivana Slipčevića, a prate je zvučni efekti autora Jakše Kalajžića.


Izložbena manifestacija Milanski trijenale odvija se u Milanu u prostorima institucije muzeja dizajna i umjetnosti Triennale di Milano.


Trijenale je inicijalno utemeljen u Monzi 1923. godine kao bijenalna izložba umjetnosti i dizajna, a od 1933. se održava u Milanu, s formatom održavanja svake tri godine.


Triennale di Milano je jedna od vodećih europskih kulturnih institucija, koja kroz svoje programe i manifestacije nastoji prenositi složenost suvremenog svijeta kroz mnoštvo umjetničkih formi: dizajn, arhitekturu, vizualne, scenske i izvedbene umjetnosti. Izložba je otvorena od 15. srpnja do 11. prosinca.