Ex libris

FOTO Predstavljena knjiga Davora Hrvoja “Zamrznuta glazba”: Edukativno štivo za ljubitelje glazbe

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Knjigu Davora Hrvoja uz autora su u riječkom Ex librisu predstavili urednik Karlo Ilić i glazbenik Vedran Ružić



Peta knjiga Davora Hrvoja – »Zamrznuta glazba«, objavljena u izdanju Ex librisa – predstavljena je u riječkom Antikvarijatu Ex libris.


Foto galerija: Promocija knjige i izložba Davora Hrvoja Foto: Ana Križanec


Knjiga je ujedno i peti naslov Jazz Beat edicije ove nakladničke kuće, a sadrži brojne razgovore autora s uglednim jazz glazbenicima, kao što su Carla Bley, Hugh Masekela, Pat Metheny, Archie Shepp i Wayne Shorter, od kojih su neki objavljeni i u Novom listu.


Osim što je predstavljena knjiga, otvorena je i izložba fotografija Davora Hrvoja, koje su, kao i intervjui, nastale tijekom godina i niza koncerata na kojima se volio pronaći u prvome redu, da bi što bolje zabilježio izraze lica i osobnost glazbenika.





Fotografije se nalaze i u knjizi, po jedna uz svaki intervju, kao i kratak opis okolnosti koje su dovele do intervjua s glazbenicima.


Tisuće intervjua


O knjizi su uz autora govorili njen urednik Karlo Ilić te glazbenik Vedran Ružić, a nekoliko ulomaka posjetiteljima je pročitao glumac Emir Mulalić.


Davor Hrvoj je kroz svoj život napravio nekoliko tisuća intervjua, a u brojnima su se glazbenici u potpunosti otvorili.


Jedan od Hrvoju važnijih intervjua jest onaj sa saksofonistom Charlesom Lloydom, za koji je rekao da se gotovo odmah pretvorio u prijateljstvo.



– Slušao sam ga puno puta i puno noći smo proveli zajedno, skrivali se od menadžera da bismo mogli uživati u razgovorima. Sjećam se da je jednom svirao u austrijskim Alpama i pozvao me u svoj hotel.


Ležali smo na balkonu i on mi je pričao o Billu Higgsu i o tome kako su željeli promijeniti svijet.


Za vrijeme tog razgovora mi je rekao da moram čuti nešto, zatim je stavio jednu slušalicu sebi u uho, a drugu meni i slušali smo nekih sat vremena glazbu bez da smo se pogledali.


Kada sam poslušao, rekao sam mu da je fenomenalno i da to mora objaviti, a iste godine objavio je taj album, »Sangam«, koji je postao album godine – ispričao je Hrvoj.



Njegova knjiga nije samo zbirka intervjua, već i svojevrsno edukativno štivo za sve glazbenike i ljubitelje glazbe, što je potvrdio i Vedran Ružić rekavši da je i sam čitajući knjigu puno toga naučio.


Značajna je za razvoj glazbe i podsjeća da jazz nije samo čudesna bajka, već jedan od kulturnih fenomena 20. stoljeća.


Hrvoj se u razgovoru dotakao i avangardnih jazz glazbenika te činjenice da dio njih uglavnom mora sam biti svoj menadžer.



Glazbeni dio


– O tome koliko ćeš biti poznat i popularan ovisi puno i o toj vještini.


Jedan od aspekata o kojima glazbenici ne pričaju baš puno je ono što je Boško Petrović rekao kada su ga pozvali da predaje vibrafon u Grazu na Jazz Akademiji, a to je da može predavati o tome kako se glazbenici trebaju ponašati na pozornici, kako trebaju najaviti pjesmu, složiti set listu, razgovarati s agentima i potencijalnim donatorima.


Sve ono što je važno za jazz glazbenike koji nemaju svoje menadžere i koji nisu priklonjeni agenturama.


Naravno da to nije prošlo, jer takav predmet ne postoji, to je ono što jazz glazbenici uče nakon što završe fakultet, svirajući i ubacujući se u velike sastave i učeći od iskustva starijih glazbenika, to je neki princip u jazz glazbi – kazao je Hrvoj.



Nakon razgovora je uslijedio glazbeni dio programa u kojemu su nastupili Denis Razz (alt sax), Vedran Ružić (kontrabas), Rajko Ergić (bubnjevi), Karlo Ilić (gitara) i gosti.


Izložba fotografija Davora Hrvoja u antikvarijatu Ex libris ostaje otvorena do 21. prosinca ove godine.