Priznanje

Nagrada Fonda “Miroslav Krleža” Igoru Zidiću

Hina

Igor Zidić / Foto Davor Kovačević

Igor Zidić / Foto Davor Kovačević

Igor Zidić nagrađen je za knjigu "Jesmo li živi? Polemike, rasprave, govori 1968. - 2014.", a povelja je uručena Borisu Domagoju Biletiću za knjigu »Hvatanje zraka«



Nagrada Fonda »Miroslav Krleža« za 2021. – 2022. godinu uručena je u DHK-u Igoru Zidiću za knjigu Jesmo li živi? Polemike, rasprave, govori 1968. – 2014., a povelja Borisu Domagoju Biletiću za knjigu »Hvatanje zraka«.


Član povjerenstva za dodjelu nagrade i povelje Ivica Matičević istaknuo je kako su Zidićeve misli i tvrdnje u njegovoj knjizi odlučno, hrabro i kritičko razlaganje predmeta obrade. Zidićeva »pamet«, smatra, sasvim je određena njegovim pogledom na moral, na onaj supstrat ljudskog djelovanja koji mora biti u skladu s općom spojnom sviješću o dobrome, pravednome i poštenome.


Naglasio je kako izvan morala nema ništa te dodao kako je njime određena sudbina hrvatskih povjesničara umjetnosti, likovnih umjetnika, članova-radnika Matice hrvatske, hrvatskih branitelja i generala, predsjednika Tuđmana, sastavljača prve Matičine Enciklopedije, hrvatskih pjesnika poput Dragutina Tadijanovića do hrvatskih proljećara i crkvenih institucija.




Po Matičevićevim riječima, osnovna vrijednost Zidićeve knjige sadržana je u njegovoj zasebnoj sposobnosti sastavljanja tekstova, njegovoj autorskoj mjeri da funkcionalno i simbolički odvaže riječi, fraze i poglavlja i da ih tako skrojene pošalje među čitatelje.


Povjerenstvo smatra, istaknuo je Matičević, kako je Zidićeva knjiga političke esejistike dostojan nastavljač nacionalne književne i prozne tradicije koja svoje najbolje predstavnike pronalazi u Starčeviću, Strossmayeru i samome Krleži.


Tradicija se uglavnom ne prati svjesno, ali je zato prirodno nadređena, nasljedna, uvijek prisutna i moćna poluga novih kreativnih naraštaja kojima je naš današnji slavljenik uzoran predstavnik.


U obrazloženju za dodjelu povelje Borisu Domagoju Biletiću za knjigu »Hvatanje zraka« predsjednica DHK-a i članica povjerenstva Hrvojka Mihanović-Salopek naglasila je kako Biletićevo pjesništvo karakterizira polifonija stilova kroz sva razdoblja stvaranja i specifičan odnos koji na temeljima književne baštine preobražava i kreativno potpuno modificira tu baštinu.