Kultivacija

Kim Cuculić: Muzeji se oporavljaju

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Tim istraživača The Art Newspapera zagledan u postkovid svijet izražava nadu da će se smanjene restrikcije ove godine odraziti i na obnovu entuzijazma muzejskih posjetitelja



Posljedice pandemije osjetili su i muzeji, o čemu smo pisali u nekoliko navrata. Kako za Muzejski dokumentacijski centar izvješćuje Maja Kocijan, prema rezultatima istraživanja koje početkom godine provodi i objavljuje britanski The Art Newspaper, oporavak je ipak počeo.


Podaci pokazuju da je sto najposjećenijih muzeja svijeta prošle godine zabilježilo 71 milijun posjetitelja, što je skok od 31 posto u odnosu na 54 milijuna iz 2020., no još uvijek gotovo 70 posto manje od pretpandemijskih 230 milijuna.


Na vrhu top liste najposjećenijih i dalje je pariški Louvre sa za pandemijske uvijete impresivnih 2,8 milijuna posjetitelja, porastom od 5 posto u odnosu na godinu ranije, no još uvijek jako daleko od 9,6 milijuna iz 2019.




Na drugome mjestu je Državni ruski muzej iz Sankt Peterburga s gotovo 2,3 milijuna posjetitelja, porastom od 88 posto i svega 6 posto manje posjetitelja od njihovih predpandemijskih brojki. Još su četiri ruska muzeja izbila među prvih dvadeset najposjećenijih muzeja svijeta u 2021. Moskovski Multimedija art muzej bilježi potpun oporavak sa 2,2 milijuna posjetitelja, Ermitaž sa 1,6 milijuna i Tretjakovska galerija s 1,5 milijuna za 70 i više posto su premašili rezultate iz 2020.


Analiza pokazuje da je 72 posto muzeja zabilježilo porast broja posjetitelja, dok je 28 posto i dalje bilježilo pad posjećenosti.


Premda su muzeji kojima je 2021. bila gora od 2020. rasprostrti po cijelome globusu, najviše pogođenih je u Europi, posebice Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji gdje su muzeji bili zatvoreni – u Njemačkoj 138 dana, Britaniji 139 i Nizozemskoj 150 dana. Stoga ne čudi da je amsterdamski Van Gogh muzej imao gotovo 30 posto manje posjetitelja prošle godine u odnosu na 2020., a minuse bilježe i Rijksmuseum i londonski Victoria i Albert, dok je posjećenost Nacionalne galerije u Londonu pala za 41 posto u odnosu na prvu pandemijsku godinu.


“Kako hrvatski muzeji nisu prošle godine bili zatvarani zbog pandemije, osim onih zagrebačkih koje je pogodio potres, naši muzeji nisu u 2021. bilježili pad u odnosu na 2020. U drugoj pandemijskoj godini zabilježili su 2.549.841 posjetitelja, što je porast od 74 posto u odnosu na 2020., no još uvijek tek 48 posto od pretpandemijskih 5,2 milijuna.


U Sjedinjenim Američkim Državama najposjećeniji su uobičajeno njujorški Metropolitan i MOMA s 1,9 i 1,1 milijun posjetitelja u 2021. te Nacionalna galerija iz Washingtona s 1,7 milijuna. Sva tri muzeja prošle su godine značajno povećala broj posjetitelja – MOMA za 64 posto, Metropolitan 84 posto i Nacionalna galerija 133 posto, no još uvijek sva su tri na 42 do 68 posto manje posjetitelja nego u doba dok smo još normalno živjeli.


Idealno vrijeme za otvaranje novih muzeja zasigurno nije bilo ono pandemijsko, no muzeji koji su se otvorili prošle godine privukli su sasvim pristojan broj posjetitelja. Godinama iščekivani berlinski Humboldt Forum, premda je otvoren tek 20. srpnja prošle godine, u manje od pola godine posjetilo je 515.000 posjetitelja, a pola milijuna je posjetilo i parišku Kolekciju Pinault smještenu u obnovljenoj Bourse de Commerce”, izvješćuje Kocijan.


Tim istraživača The Art Newspapera zagledan u postkovid svijet izražava nadu da će se smanjene restrikcije ove godine odraziti i na obnovu entuzijazma muzejskih posjetitelja.