"Tepih"

Damir Šegota u Palači Šećera predstavio ambijentalnu instalaciju načinjenu od 100 kg šećera

Vladimir Mrvoš

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ona je nastavak triptiha koji će u konačnici biti zaokružen trećom instalacijom u Gradskoj knjižnici



U povodu Dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, Muzej grada Rijeke uvod ove manifestacije održao u večernjim satima 17. svibnja.


Riječ je o umjetničkom događaju dvaju riječkih umjetnika. Prvi je Damir Šegota, koji je predstavio ambijentalnu instalaciju “Tepih (Dobrodošli 2)”, načinjenu od 100 kg šećera.





Ona je nastavak triptiha koji će u konačnici biti zaokružen trećom instalacijom u Gradskoj knjižnici. Prvi dio triptiha bio je postavljen na prošlogodišnjem Danu muzeja u MMSU Rijeka.


Drugi dio ovogodišnjeg događaja autorski je rad umjetnika koji se potpisuje pseudonimom Honey, a njegov se preformans nadovezuje na Šegotin rad, i to pod nazivom “Reaction on Sugar Project”.


Foto Vedran Karuza


Šegota i Honey predstavili su se u ulaznom dijelu Palače šećera. Damir Šegota diplomirao je kiparstvo u klasi profesora Josipa Diminića na Sveučilištu u Rijeci, te je studirao na Accademia di Belle Arti di Venezia kiparski smjer.


Bavi se ambijentalnim umjetničkim instalacijama, performansima, heppeingom, ready-made, kiparstvom, grafičkim dizajnom, scenografijom.



Osnivač je i suosnivač nekolicine formalnih i neformalnih umjetničkih grupa te autor samostalnih i sudionik kao jedan od autora grupnih izložbi.


Autor je niza projekata, ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka te član Upravnog vijeća Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Šegota je objasnio neobičnu ambijentalnu instalaciju – od šećera.



– Razlog, motiv, asocijacije su višeslojni: dio triptiha, cjelokupnost…veza Art kvarta Benćić, prostor interijera zgrada -objekata Art kvarta Benčić, pod kao konstruktivni dio postojeće arhitekture.


Tepih, zato jer jest tepih, jer jest umjesto tepiha tepih, a šećer zato što je “tepih” u “Palači šećera”. Šećer zato što je: bijelozrnat, on je sjajan, kristalan, reflektrajuć, titrav, jestiv, sladak, hranjiv, topljiv-rastopljiv…krhak, postojan-nepostojan…rasut-rasipiv…zrnatovezan…nevezan…lapidaran, molekularan, objašnjava Šegota.