Život sa psima

Tko je Cher i zašto ona nije samo pas? Predstavljena knjiga Mirte Mataija uz likovne radove Lovorke Gračanin

Valentina Botica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ova osvježavajuća kombinacija, središte koje je pas, održana je u srijedu u Gradskoj knjižnici



Tko je Cher i zašto ona nije samo pas? Tim pitanjem počelo je predstavljanje neobične knjige Mirte Mataija “To nije pas, to je Cher!” i likovnih radova Lovorke Gračanin. Ova osvježavajuća kombinacija, središte koje je pas, održana je u srijedu u Gradskoj knjižnici.


Tematizirajući život sa psima, Mataija nas vodi na emotivno putovanje kroz trinaest godina života s njezinim vjernim suputnikom, Cher, mješancem tornjaka.





Priče koje su ispričane kroz dijaloge između Mirte i Cher obogatile su svakodnevicu autorice, a sada postaju dijelom književne scene. Likovna umjetnica Lovorka Gračanin svojim je radovima dodatno obogatila ovo izdanje.


Njezine slike, nastale u različitim razdobljima, prikazuju fragmente života psa kao simbol želje ili imaginarnog mosta prema drugim dimenzijama stvarnosti.
Kako je došlo do ove kombinacije, objasnile su autorice.



“Vidjela sam Lovorkine radove i dopali su mi se, iako nisam stručnjakinja za likovnu umjetnost. Ona je pronašla poveznicu i shvatile smo da su naši pogledi na pse i kućne ljubimce komplementarni”, kaže Mataija.


Gračanin dodaje: “Ja često koristim psa kao motiv u svojim radovima, ali teško mi je bilo pronaći poveznicu. Ali kad smo razmišljale o simbolizmu, vidjele smo da je Mirtin pas pratioc čovjeka kroz život, a moj je pratioc čovjeka kroz noć, na rubu noći i dana, vodi ga u neke neobične predjele… I tu smo se nekako našle.”



Iako zadovoljna rezultatom, priznaje da joj je aranžiranje zadalo malo posla.


“Trebalo je reciklirati stare radove, napraviti neke nove, dovršiti što sam imala”, kaže Gračanin.



Mirta Mataija nije samo spisateljica već i dokumentaristica, tako se od njenih radova ističu dokumentarni filmovi, poput “Revolucije” prikazanog na Freethought film festivalu u Orlandu 2005. godine, kao i “Goranski risovi: priča o 138. brigadi HV” iz 2018.



Suizlagačica Lovorka Gračanin je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Rijeci te se potom posvetila likovnom odgoju, dok je istovremeno povremeno izlagala svoje radove.


Izložba likovnih radova traje koliko traje i predstavljanje knjige te se neće moći naknadno pogledati, osim ako ponovno dođete na ovu dvostruku promociju u Delnice u petak, 17. svibnja, kada će dvije umjetnice ponovno objasniti koji je to simbolizam iza ove životinje vrijedan i slika i knjige, i to u kompletu.