Sveučilišna knjižnica Rijeka

Značajna obljetnica: 395 je godina od osnivanja isusovačke knjižnice u Rijeci

Kim Cuculić



RIJEKA – Sveučilišna knjižnica Rijeka najstarija je obrazovna i kulturna ustanova u gradu Rijeci koja obilježava već 395. godišnjicu svoga postojanja, jer su počeci njezina djelovanja vezani za isusovački red, koji 23. studenoga 1627. godine u Rijeci osniva kolegij i gimnaziju, u čijem je sastavu i knjižnica.


Knjižnica je u Rijeci djelovala daljnjih 146 godina, a od 1633. dobiva karakter visokoškolske knjižnice, budući da isusovačka škola filozofije i moralne teologije te godine dobiva određena prava europskih sveučilišta.


Danas je u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka sačuvano oko 1.300 knjiga riječkog kolegija, što je izuzetna rijetkost, budući da su nakon ukinuća isusovačkog reda 1773. godine isusovačke knjižnice preseljavane iz mjesta u kojima su djelovale, a njihovi su se dijelovi spajali s fondovima drugih knjižnica.




Ove su knjige temelj knjižničnog fonda današnje Sveučilišne knjižnice. U zbirci knjiga riječkog isusovačkog kolegija najstariji pronađeni rukopisni zapis je iz 1627. godine. Sama zbirka predstavlja ogromno materijalno i kulturno bogatstvo, a knjige u ovoj zbirci svjedoče o povijesti Rijeke i njezinog visokog obrazovanja. Svjetski kulturni značaj daje joj činjenica da sadrži 14 naslova inkunabula i 145 naslova knjiga 16. stoljeća koje spadaju u staru i rijetku knjigu. U povodu ove značajne obljetnice, Sveučilišna knjižnica Rijeka cijeli ovaj tjedan odobrava 60 posto popusta na svoja izdanja.