Riječki pisac

Zbirka motivirajućih zapisa: Jan Bolić predstavio novu knjigu “Život koji želiš živjeti”

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Riječki pisac Jan Bolić predstavio je svoju novu knjigu »Život koji želiš živjeti« na Trgu Riječke rezolucije. Knjigu je objavila zagrebačka Beletra, a riječ je o zbirci motivirajućih zapisa u kojoj je Jan Bolić objavio uzroke i povode svoje hrabrosti i optimističkog pogleda na svijet. Distribuirana je u cijeloj Hrvatskoj i naišla je na veliko odobravanje publike.


Zašto treba prihvatiti odgovornost za svoje odluke, biti zahvalan životu, provoditi vrijeme s najdražima i kako upravljati svojim životom kako bi doista postao »život koji želimo živjeti« – tumači ovaj mladi autor na temelju vlastitog iskustva i spoznaja do kojih je došao promatrajući svijet oko sebe. Mudre misli, prisjećanja i pouke Jana Bolića do srži su iskrene, autentične i dobronamjerne, a mnogima mogu pomoći osvijestiti ljubav prema najbližima te vlastito samopouzdanje, kreativnost i snage kojima mogu mijenjati svijet.


»Nemoj biti običan prolaznik u životu,/ budi zabavljač ulice/koji okupi ljude oko sebe« – to je jedan od stihova iz knjige Jana Bolića »Život koji želiš živjeti«, koja ima četiri tematska poglavlja – Prihvati, Vjeruj, Rasti i Budi zahvalan. Bolić knjigu započinje biografski, predstavljajući se čitatelju – rođen je kao zdravo dijete, a majka je primijetila da se razvija drukčije nego njegovi vršnjaci kad nije prohodao. Iako je njegova bolest, spinalna mišićna atrofija tip 2, napredovala i onemogućavala mu kretanje, pohađao je redovnu školu. Odlučujuće za njegovo sazrijevanje bila je teška zdravstvena kriza u kojoj mu je život spasila medicinska sestra koja ga je oživljavala i proveo je dva mjeseca u bolnici na respiratoru. Od tada Jan Bolić – kako ističe – svoj život doživljava sa zahvalnošću i veseljem, svjestan da se u trenu sve može promijeniti.




Uz Jana Bolića na riječkom predstavljanju knjige sudjelovali su Bruno Šimleša, Marija Mažar, Sandra Pocrnić Mlakar i Damir Selimović.