Nagrada

Zagrebačke knjižnice proglasile najčitatelja godine

Hina

Odlikašica OŠ Jelkovec lani je pročitala 134 knjige, odnosno tri knjige tjedno, navode u KGZ-u i dodaju kako Leonora pohađa glazbenu školu te da su joj najdraži predmeti matematika i biologija



Četrnaestogodišnja Leonora Mazzi, članica Knjižnice Jelkovec proglašena je najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba (KGZ) 2019. godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi.


Iz KGZ-a su u utorak objavili da su nagrade pobjednici osigurali su oni, nakladne kuće Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Školska knjiga i Microline.


Odlikašica OŠ Jelkovec lani je pročitala 134 knjige, odnosno tri knjige tjedno, navode u KGZ-u i dodaju kako Leonora pohađa glazbenu školu te da su joj najdraži predmeti matematika i biologija.




Naglašavaju kako ovogodišnja najčitateljica voli fantastiku, avanturističke i ljubavne romane. Najdraže knjige su joj “Prijestolje od stakla” Sarahe J. Maas, “Šest vrana” Leigha Bardugo, “Tiho, tiho anđele” Beccae Fitzpatrick i “Howlov putujući dvorac”.


Nakon osnovne škole, ističu, namjerava upisati MIOC ili gimnaziju Vladimir Prelog, zato što želi postati biofizičarka.


Izbor najčitatelja godine već devetnaesti put organiziraju KGZ, a Leonorina titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a.


Kao pobjednici izbora, uručene su joj vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća: Mozaik knjige, Profila Knjiga i Školske knjige te tablet koji joj daruje Microline.


Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora.


“Drago nam je što su naši partneri i u izazovnim vremenima poduprli ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi već godinama nastojimo poticati zanimanje za knjigu i čitanje”, izjavila je ravnateljica KGZ Višnja Cej.


Koliko su Knjižnice grada Zagreba uspješne, napomenula je, govori i podatak da se svake godine povećava broj članova, odnosno svaki peti Zagrepčanin član je KGZ-a.


Istaknula je kako projektom “Ja čitam” KGZ od 2017. u suradnji s Gradom Zagrebom, omogućuje besplatan upis djece od rođenja do navršenih 15 godina.


U protekloj godini besplatno članstvo koristilo je više od 47 tisuća djece, od čega je 9.438 novoupisanih članova. Mnoga od te djece obnavljaju svoje članstvo svake godine.


Svečanost dodijele nagrada Najčitatelj godine zbog epidemije koronavirusa nije se mogla održati uživo, već je obilježena u virtualnom okruženju.