"Šuma iza grada"

U novoj knjizi Zorana Krušvara suvremeni partizani se neobičnim nizom događaja pojavljuju u okolici Rijeke

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Priče smještene u Rijeku i šume oko grada tematski se tiču egzistencijalnih problema likova, uglavnom se vežu uz rad i uvjete na radnom mjestuU Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka predstavljena je knjiga „Šuma iza grada“ Zorana Krušvara. Knjigu su uz autora predstavili i urednik Enver Krivac te Dunja Matić Benčić, a riječ je o zbirci priča koje se povremeno dodiruju i isprepliću, stvarajući tako krivudavu narativnu stazu kroz rubne prostore grada i šume koje ga okružuju.Knjiga bi se tako mogla svrstati u žanr spekulativne fikcije koja je lokalno obojena kroz pojave Rječine, Učke, dizalica i EPK, a također varira od strave do komedije, koketirajući sa stvarnosnom prozom i fantasyjem.
Tako je jedna od glavnih tema koja povezuje sve priče zapravo pitanje egzistencijalne ugroženosti i nepovoljnih socio-ekonomskih okolnosti, a Krušvarova ljubav prema fantasy žanru istaknula se kroz pojave zombija, vještica i drugih nadnaravnih bića i situacija.Središnju nit ipak čine suvremeni partizani koji su se neobičnim nizom događaja pojavili u okolici Rijeke.


– Kad ljudi naiđu na te neke jako teške egzistencijalne probleme, u početku se dogodi da ih je vrlo teško ili nemoguće riješiti konvencionalnim sredstvom, i onda tu moraju doći zombiji i vještice, jer drukčije ne ide.To se uklapa i u konstrukciju mita ili priče, jer to su likovi koji se suočavaju s nekim izazovima u svom okruženju i onda odu na putovanje kroz šumu gdje nailaze na brojna nadnaravna bića i aktere uz pomoću kojih rješavaju svoje probleme – objasnio je.Priče u knjizi su nastajale u različitim trenutcima kroz 14 godina, koliko su stare one najstarije priče, a Krušvar je išao za time da u knjigu stavi priče koje si međusobno odgovaraju tematski i sadržajno, i tako su onda unutra završile priče koje su pisane u različitim vremenima, ali su povezane motivima.– Na nekim pričama je trebalo puno raditi, na primjer kada sam čitao tu najstariju sam se zgrozio time kako je napisana, kakve su to kičaste rečenice i koliko u njima ima nepotrebnih epiteta.


Godine 2020. sam također napisao neki broj priča, jer kada je bio lockdown su svi sjedili doma i pisali priče ili pekli kruh i to, i na koncu kada smo imali složenu knjigu i vidjeli da još nešto fali je nastala još jedna priča koja je zaokružila sve.Izabrali smo one koje se vremenski i prostorno događaju u Rijeci i šumama oko grada, a koje se tematski tiču egzistencijalnih problema likova, uglavnom vežu uz rad i uvjete na radnom mjestu – objasnio je autor, dodavši kako je za urednika odabrao Krivca upravo iz razloga što je odličan pisac, ali i jer je najjači u poljima u kojima je on sam najslabiji.Zoran Krušvar rođen je 1977. godine u Rijeci. Ranije se bavio marketingom, novinarstvom i organizacijom projekata u kulturi, dok se u novije vrijeme okreće pisanju softvera. Već dvadesetak godina objavljuje priče po raznim časopisima i zajedničkim zbirkama, a ovo mu je deseta samostalna knjiga.