Školska knjiga

Stiže monografija o Ivi Gregureviću: ‘Ono što je Hollywoodu bio John Wayne, to je on bio u Hrvatskoj’

Kim Cuculić

O njegovim profesionalnim uspjesima pišu Boris Senker, Daniel Rafaelić, Lada Martinac Kralj i Nada Koturić



ZAGREB – Školska knjiga najavljuje novo izdanje – jedinstvenu monografiju »Ivo Gregurević« koja slavi glumačkog velikana tekstovima, fotografijama i videoprilozima.


U raskošno opremljenoj knjizi, koja izlazi 24. kolovoza, s više od 500 fotografija prikazani su svi segmenti Gregurevićeve karijere tijekom koje je odigrao 196 uloga – 36 u kazalištu, 116 na filmu, 6 u radiodramama i 38 u televizijskim serijama. O njegovim ulogama, doprinosu hrvatskome kazalištu i filmu te osnivanju festivala Dani hrvatskog filma u Orašju u monografiji znalački pišu akademik Boris Senker, filmolog Daniel Rafaelić, urednica Dramskog programa Hrvatskog radija Lada Martinac Kralj i novinarka Nada Koturić. Monografiju je priredio Vedran Mlikota, uredila Miroslava Vučić, a dizajnirao Martin Peranović. Još četrdeset četvero prijatelja, među kojima su priređivač knjige Vedran Mlikota i glumica Zrinka Cvitešić, oprostilo se od Ive Gregurevića.


Videoprilozi


Posebnost su monografije, među ostalim, videoprilozi u kojima, zahvaljujući QR kôdovima, čitatelji mogu pogledati antologijsku predstavu »Đuka Begović«, isječke iz filmova »Kiklop«, »Čaruga«, »Josef« i »Priča iz Hrvatske« te dio legendarnog razgovora Ive Gregurevića i Roberta Knjaza vođenog za potrebe emisije »Svlačionica«.




»Ono što je u Hollywoodu bio John Wayne, a u Francuskoj Jean-Paul Belmondo, u Hrvatskoj je Ivo Gregurević (1952. – 2019.). Bio je rođeni glumac. Glumac koji glumi i kad ne glumi. Jedinstven u svakom pogledu«, ističu u Školskoj knjizi.


»Što zapravo mislimo kad kažemo: »Ivo Gregurević bio je rođeni glumac?« Mislimo prije svega na to da je imao ono nešto – »it«, kao što je, najjednostavnije što se može, objasnio američki povjesničar i teoretičar glume Joseph Roach. To nešto bila je Ivina iznimna scenska uvjerljivost«, objašnjava u monografiji akademik Boris Senker, autor studije »Rođen za glumu« u kojoj piše o kazališnim ulogama Ive Gregurevića.


Nevjerojatna uvjerljivost


»Julio Tapon, Hamlet, Tartuffe, Matamor, Visko Zlodre, Rico Verri, Grbo – bile su to velike Ivine kazališne glumačke interpretacije, no ipak nijedan od tih i drugih kazališnih likova nije srastao s Ivom onako čvrsto i trajno kao lik slavonskog bećara Đuke Begovića. Filmski pandan Đuki Begoviću je Ivin Čaruga. Nakon Čaruge, Ivo je svojim briljantnim komičnim darom i prštećom erotikom trajno zaposjeo srebrni ekran kao glavni glumac. I to takav glavni glumac za kojega niste do kraja sigurni je li pozitivac ili negativac, piše Daniel Rafaelić u svojoj studiji »Nevjerojatna uvjerljivost resi baš sve Ivine uloge«.


Monografija daje uvid u njegove uloge u radiodramama (Lada Martinac Kralj) i u povijest festivala Dani hrvatskog filma »Ivo Gregurević«, koji je stavio malo Orašje na zemljovid filmskoga svijeta (Nada Koturić). Sadržava i priloge o svim Gregurevićevim kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama. Prvo predstavljanje knjige održat će se 27. kolovoza, na dan otvaranja 27. festivala Dani hrvatskog filma »Ivo Gregurević« u Orašju.