28. izdanje festivala

Sa(n)jam knjige u Istri. U Pulu dolazi mađarski pisac László Krasznahorkai

Davor Mandić

Foto Hartwig Klappert

Foto Hartwig Klappert

Mađarski pisac dolazi na Sajam predstaviti hrvatski prijevod svoje knjige »Povratak baruna Wenckheima«



PULA – Najveći pisac današnjice László Krasznahorkai dolazi na pulski Sa(n)jam knjige predstaviti svoju novu, na hrvatski jezik prevedenu knjigu »Povratak baruna Wenckheima«, u izdanju naklade OceanMore. Bit će to zasigurno književni događaj godine, ako se u međuvremenu u Hrvatskoj ne pojavi i književna nobelovka.


Sa(n)jam će se u svome 28. izdanju održati od 25. studenoga do 4. prosinca, u standardno vrijeme održavanja, ali i u svojem dominantnom prostoru, onom koji se uz Sa(n)jam i povezuje – Domu hrvatskih branitelja. Nakon dvije godine izbivanja, povratak manifestacije u secesijske salone bit će označen i krovnom temom Sajma – Povratak. Kako se kaže u najavi, povratak koji u svom značenjskom smislu nadilazi puku definiciju vraćanja onome što je bilo prekinuto, kao velika i važna tema na 28. Sajam ulazi obimnim desetodnevnim festivalskim programom – od Doručka s autorom preko okruglih stolova do večernjih premijera i izložbi – u kojem će gostovati više od sto domaćih i stranih književnih stvaralaca, teoretičara i umjetnika.


– Zahtjevnosti teme možda će najbolje odgovoriti slavni mađarski pisac i scenarist, dobitnik Bookera, László Krasznahorkai u čijim djelima prevladavaju motivi odlazaka i vraćanja. U Puli će premijerno predstaviti hrvatski prijevod svog romana »Povratak baruna Wenckheima« i održati čitateljski performans »Uvijek za Homerom«, uz cijenjenog mađarskog jazz bubnjara Silvestra Miklósa. Ovom prigodom, kao ilustrator Krasznohorkaijevih knjiga, na Sajam dolazi i doajen njemačke umjetničke scene nagrađivan utjecajnim slikarskim nagradama, Max Neumann – kaže se u najavi, u kojoj se ističe da je uz Mađarsku vezana i Katalin Ladik, avangardna pjesnikinja, glumica i performerica provokativnog umjetničkog djelovanja.




– Zapadnoafričku književnost približit će nam književnica Kasimma koja se prvi put pojavljuje u hrvatskoj prijevodnoj literaturi, i to zbirkom kratkih priča »Portret za dar-mar«. Na popisu inozemnih autorica pulskoga sajma nalazi se i bugarska spisateljica sa škotskom adresom Kapka Kassabova, i to s knjigom »Granica: putovanje na rub Europe« – kojom putopisno donosi povratak u svoju domovinu i njezine balkanske granice. Suvremena finska spisateljica Sofi Oksanen predstavit će se međunarodnim bestselerom »Pseći park«, vezanim za postsovjetsku Ukrajinu – ističe se u najavi.


Što se tiče domaće i regionalne scene, gostovanje Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića u programu »Autor čita autora« zacijelo će izazvati ozbiljnu pozornost. U Pulu dolaze i Goran Vojnović, Dragan Velikić, a prvi put na Sajmu bit će i Zoran Žmirić, zatim Ivana Šojat, Semezdin Mehmedinović, Selvedin Avdić, Andrej Blatnik i Martin Pogačar.


– Filmska Pula zrcalit će se na promocijama knjiga kultnih redatelja: Srđana Karanovića i Slobodana Šijana, ali i Nedeljka Dragića iz zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma. Na Sajmu će gostovati i filozof i publicist Boris Buden, povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač, književnica Olja Savičević Ivančević, leksikograf Vlaho Bogišić, filozof i esejist Predrag Finci, kustosica i likovna kritičarka Sandra Križić, poznata urednica Nives Tomašević i riječka pjesnikinja Laura Marchig – kaže se u najavi Sajma, koja se zaključuje pulskim i istarskim autorima gostima Sajma – Amirom Alagićem, Vjekoslavom Gašparovićem, povjesničarem Davorom Mandićem, Milanom Rakovcem, Tamarom Obrovac i Teodorom Fonović Cvijanović.