SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Donosimo sve detalje ovogodišnjeg izdanja velikog knjižnog sajma u Puli. Poseban gost bit će stripaš Milo Manara

Vanesa Begić

Foto Dusko Marusic Cici

Foto Dusko Marusic Cici

Uz knjige, izložbe su ove godine važan dio Sajma - uz Manarinu u Svetim srcima, u Gradskoj galeriji Pula bit će postavljena izložba Dubravka Matakovića »Juft!« te »Između stripa, literature i filma«



PULA – U muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca predstavljeno je 29. izdanje Sa(n)jma knjige, koji će se održati od 24. studenoga do 3. prosinca. Govorili su Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, koji je ujedno i glavni partner Sa(n)jam knjige u Istri te Magdalena Vodopija, direktorica Sajma. Tom je prigodom objavljen program ovogodišnjeg Sa(n)jma, a najavljen je i dolazak počasnog gosta, jednog od najvećih svjetskih strip-autora, Mila Manare.


Manara, Fellini, Caravaggio


– Iznimno velikom i značajnom izložbom u Svetim srcima, drugog dana Sa(n)jma predstavit će se Milo Manara, čuveni autor stripa, Talijan poznat u cijelom svijetu. Izložba se sastoji od triju segmenata: tu su Manarine veze s književnošću i s Umbertom Ecom. Drugi segment izložbe predstavlja Manarinu suradnju sa slavnim redateljem Federicom Fellinijem i njegovu duboku vezu s filmom koja se očituje u navodima glumaca i u Fellinijevom neposrednom oblikovanju storyboardsa za priče u stripovima »Viaggio a Tulum« (»Put u Tulum«) i »Il viaggio di G. Mastorna, detto Fernet« (»Putovanje G. Mastorne zvanog Fernet«). U ovim se radovima glumac Marcello Mastroianni »ističe kao glavni lik i kao Fellinijev alter ego u tim oniričkim i psihodeličnim pričama«. Kao arheologa posebno me zanima treći dio izložbe koji predstavlja iznimno vjerne reprodukcije djela Michelangela Merisija zvanog Caravaggio pri rekonstrukciji slikareva burnog života. Ovi su radovi, kako ističe kritika, posebno uvjerljivi i zadivljuje s kakvom su pažnjom i vjernošću prikazani povijesni detalji i prostori ondašnjeg dekadentnog Rima. Od mladih dana volio sam njegove stripove, mnogi vole i prikaze lijepih žena u tome stvaralaštvu, i drago mi je da smo domaćini dijela Sa(n)jma i drago mi je da u ovom dijelu godine imamo tako jaku izložbu, jer obično velike izložbe imamo tijekom ljetne sezone, da budu i za turiste, a sada tako značajan program imamo i za kraj godine. Naime, »Između stripa, literature i filma« talijanske kustosice Paule Bristot bit će postavljena do kraja veljače, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.


Strip »Ime ruže«


Magdalena Vodopija prisjetila se gostovanja Umberta Eca na ovome Sajmu te izrazila veliko zadovoljstvo gostovanjem Manare, koji je surađivao s Ecom, tako da se i dio Eca vraća Puli i Sajmu.




– Gostovanje Mila Manare jedan je od ključnih trenutaka ovogodišnjeg Sajma. Posebno nam je drago što ćemo na Sajmu predstaviti njegov strip »Il nome della rosa« (»Ime ruže«) nastao prema knjizi Umberta Eca. Osim te velike izložbe o stripu, održat će se još nekoliko izložbi posvećenih stripu, u znaku »Života u oblacima«. Tu su i izložba Danijela Žeželja u Galeriji Makina, naslovljena »Umjetnik u gladovanju«. Izložbe su ove godine važan dio Sajma, u Gradskoj galeriji Pula bit će postavljena izložba Dubravka Matakovića »Juft!«. Ove godine na Sajmu sudjeluje i jedan dobitnik nagrade Strega, najvećeg talijanskog književnog priznanja, Mario Desiati, koji će predstaviti knjigu »Razdomljeni«, a svakoga će se dana u kavani Mozart održavati i program Histrokozmos, posvećen Franku Lukežu. I ove će godine sudjelovati zanimljive autorice, kao i autori koji su tu redovno s nama, poput Borisa Dežulovića, Ivice Ivaniševića i drugih. Program ćemo otvoriti uz hommage velikom, nezaboravnom Miroslavu Bertoši, kada će biti predstavljena njegova posljednja knjiga »Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći?« (Hrvatska sveučilišna naklada), o čemu će govoriti Milan Rakovac, Slaven Bertoša, Anita Šikić, Vlaho Bogišić i Andrea Matošević, kazala je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jma knjige u Istri.


U jutarnjim terminima održavat će se radionice hop i pop lektire, hop-lektira uz Vjerana i Vibora Juhasa, a pop-lektira uz Ivicu Ivaniševića.


Svjetske i naše zvijezde


Bit će predstavljena i knjiga pulskog autora Andree Matoševića »Kolos Jadrana: Industrijski film i brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća«, kao i knjiga pulske autorice sa zagrebačkom adresom Leonide Kovač »Rasprizorenja«.


Što se stripa tiče, dolaze Zoran Janjetov, Geto Ilustrator (Boban Savić) i Matija Pisačić koji će predstaviti film »Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali« i Mirko Ilić, koji najavljuje svoj povratak stripu.


Sajam će ugostiti i Bracu Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti. Program će obilježiti inozemni autori, ali i velike svjetske zvijezde. Na pulski Sajam stiže pisac i aktivist Tariq Ali. S »Knjigom o knjižnici« dolazi Susan Orlean, američka književnica i publicistkinja, nagrađivana autorica brojnih bestselera, prema čijem je romanu »The Orchid Thief« nastao film »Adaptation«. Program »Moć žene« ove godine obogatit će njemačko-francuska spisateljica i prevoditeljica Anne Weber. Predstavit će knjigu »Annette, epska junakinja«, suvremeni ep o životu Anne Beaumanoir, znanoj pod imenom Annette.