Predstavljanje u Rijeci

“Samo da sve dobro prođe” Aleksandre Filipović: kratke priče s kojima se možemo povezati

Valentina Botica

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Aleksandra novim svjetlom obasja stvari koje se čine potpuno običnima i koje gledamo svaki dan, ističe Andrija Škare



Još jedna hrvatska autorica objavila je sjajno primljenu knjigu – Aleksandra Filipović u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju zbirku kratkih priča “Samo da sve dobro prođe”, a pri tome su joj se pridružili urednik Andrija Škare i book blogerica Tamara Štiglić-Vodopić uz moderiranje Marka Hadjura.


Kako knjigu opisuju i urednik Škare i blogerica Štiglić-Vodopić, iako su kratke priče zaista kratke (uglavnom imaju po dvije stranice), one su različite i karakterizira ih istančan i upečatljiv stil, a čitatelj se s njima može povezati i u njima proživjeti neka svoja iskustva.





“Ono što se meni posebno svidjelo u knjizi je da Aleksandra novim svjetlom obasja stvari koje se čine potpuno običnima i koje gledamo svaki dan, odnose za koje nam se čini da sve o njima znamo. Iako je knjiga pomalo mračna, teška, u pričama ipak kao da dobro ipak pobjeđuje, a možda i ne”, rekao je Škare.



Dodaje da autorica, iako nije tako poznato ime, perfektno vlada formom.


“Ta forma ne dopušta razbacivanje riječima i Aleksandra to dobro zna. priče vodi majsktorski, lijepo se igra s čitateljevim emocijama i to čini vrlo promišljeno”, rekao je.



Prije nego je napisala ovu zbirku kratkih priča, Aleksandra Filipović objavila je roman “Rizik od proljetnog mraza” 2020. godine. Na pitanje moderatora Marka Hadjura je li joj bilo teško okrenuti se ovoj kratkoj formi nakon romana, autorica se osvrnula i na svoje prošle radove.



“Bilo mi je teško samo na početku. Nakon što sam napisala roman, imala sam potrebu za odmakom. Prvo sam prešla na poeziju. Onda sam opet trebala promjenu i vratila se prozi.


Bilo je možda zahtjevno na početku, jer sam krenula pisati za natječaje koji zahtijevaju određen broj znakova, a to je baš teško. Ali jednom kad se ušaltaš u ritam, onda ta kratkoća dođe prirodno”, objasnila je Filipović, a moderator zaključio da je rođena za kratku priču.



A je li joj draže pisati roman ili priče, objasnila je slikovito: “S romanom je kao kad slikaš pejzaž, a kratkom pričom slikaš detalj pa mu se posvetiš.”


“Samo da sve dobro prođe” sadrži 22 priče, a objavljena je u Mozaikovoj zbirci Bura, koja okuplja etablirane i nove autore hrvatske književnosti.