Roman prvijenac

“Psi” Dore Šustić: Stilski, jezično i izražajno hrabro djelo

Katarina Bošnjak

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

Radnja romana većinom se odvija u Pragu u Češkoj, ali i u Španjolskoj, Turskoj i Rijeci, a paralelno prati priču glavne junakinje te priče koju ona piše unutar romana



U Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka predstavljen je roman „Psi“ autorice Dore Šustić.


Roman je pod radnim nazivom „Praznina“ prošle godine u kategoriji neobjavljenog rukopisa dobio Književnu nagradu „Drago Gervais“, a večeras su ga uz autoricu predstavili urednica Olja Savičević Ivančević i predsjednik prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović.


Prema riječima Dore Šustić, roman je nastao jer je htjela da netko pročita sve što je napisala kako bi vidjela ima li to uopće neku svoju budućnost, a na njemu je radila gotovo sedam godina. Osvajanjem nagrade na natječaju roman je dobio priliku odvojiti se od dnevničkog rakursa i biografije autorice, čime je postao svoje djelo.


Sora Šustić / Snimila: Ana Krizanec




– Cijeli jedan dio procesa bio je nesvjestan jer je krenulo iz dnevničkih zapisa, a onda sam u jednom trenutku shvatila da zapravo lažem u dnevniku, to jest da to postaje neka priča koja nema previše veze sa stvarnošću. Po definiciji bi to bila autofikcija, ima jako puno biografskih elemenata i cijeli kostur romana je autobiografija, ali ima jako puno fiktivnih dijelova i na kraju je ustvari velika distanca između mene i glavne junakinje odnosno pripovjedačice – kazala je Dora.


Urednica Olja Savičević Ivančević istaknula je kako joj je drago što je žiri prepoznao djelo, rekavši kako je to jedan uistinu hrabar rukopis u svakom pogledu – stilski, jezično i izražajno, zbog čega se i prihvatila uredničkog zadatka iako sama po sebi nije urednica. Napomenula je i kako ju je oduševio Dorin pristup pisanju koji je bez zadrške i bez rezerve. Savičević Ivančević i Mijatović su se složili kako je roman jako kompleksan, ali se lako čita.


Razlog iz kojeg je roman promijenio naslov iz „Praznine“ u „Pse“ je, između ostalog, i to što naslov naposljetku nije odgovarao knjizi.


Kako je autorica objasnila, psi su u jako puno mitologija čuvari praga između života i smrti što je bilo više odgovarajuće, naime, u periodu od dvije do tri godine dosta je ljudi preminulo u njezinoj okolini, a kroz pisanjem je probavljala sve to i prihvaćala smrtnost.


Radnja romana većinom se odvija u Pragu u Češkoj, ali i u Španjolskoj, Turskoj i Rijeci, a paralelno prati priču glavne junakinje te priče koju ona piše unutar romana.


Foto: Ana Krizanec


– Prag je mjesto radnje jer sam studirala u Pragu i jer se tamo dogodila jedna ljubavna priča koja je inspirirala roman, a Španjolska mi se činila kao sušta suprotnost Češkoj, ona me uvijek zanimala i onda sam otišla tamo na rezidenciju i tada je, u siječnju 2019. nastao prvi kostur romana. Roman je polako nastajao 2015. s tim dnevničkim zapisima, ali tek recimo 2017. sam shvatila da pišem nešto što ima lika i mjesto radnje, što nisu zapisi. Meni je dnevnik jako bitan i cijeli ga život pišem, a ovo je bilo nešto van toga – objasnila je.


Dora Šustić je spisateljica, scenaristica i filmska redateljica, rođena 1991. u Rijeci. Diplomirala je političke znanosti u Ljubljani i magistrirala scenaristiku na FAMU u Pragu. Tijekom studija napisala je i režirala nekoliko kratkih igranih filmova, a trenutačno razvija svoj prvi dugometražni film. Radi kao scenaristica i suradnica na raznim filmskim i televizijskim projektima te predaje Osnove filmskog jezika na Praškom filmskom institutu.


Roman Psi njezin je prvijenac, a i ideju za novi roman, no za sada ga čine pretežito zgužvane bilješke.