Ex libris

Predstavljena nova knjiga Zorana Predina: Tragika uplitanja političke ideologije u intimni život pojedinaca

Edita Burburan

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Bezgrešna je zanatski odlično napisana, ima specifičnu nelinearnu strukturu i koliko god ne željeli nametati poruku ovaj je roman ima, kazala je Jagna Pogačnik



U prostoru antikvarijata Ex libris održana je promocija knjige Bezgrešna poznatog slovenskog kantautora i pisca Zorana Predina. Kroz predstavljanje vodio je Marko Pogačar.Zoran Predin poznat je po provokativnosti i crnohumornoj noti u svojim tekstovima, a u Bezgrešnoj u istoj maniri, nudi šarmantnu političku satiru s elementima krimića prepunu crnog humora i fine erotike.



– Osobno najviše volim kad me moji prijatelji krenu opako zafrkavati pa je i knjiga na tragu takvog humora i satire. Zadržavam filmsku naraciju, humor i ostavljam puno prostora čitatelju da svoje scene oboji po svom – kazao je sam autor na početku predstavljanja.




Ovo je drugi roman slovenskog autora, prvi roman Mongolske pjege je genetska saga o ljudima i njihovim osjećajima, dok je novi roman Bezgrešna ideološka satira koja opisuje tragiku uplitanja političke ideologije u intimni život pojedinaca, a kako najavljuje sam autor u pripremi je već i treći roman.



– Mislim da je Zoran jako mudro krenuo najprije s publicistikom i kratkim pričama koje su prethodile romanima. Sad se je sasvim odvojio od svega toga i posvetio romanima. Bezgrešna je zanatski odlično napisana, ima specifičnu nelinearnu strukturu i koliko god ne željeli nametati poruku ovaj je roman ima. Zoran je rasni pripovjedač i radost pripovijedanja prešao je i na mene dok sam prevodila djelo. Razlog tome je što je to vrlo vizualno djelo te mislim da je ovo dobar predložak za film o kojem se već nešto govori u Sloveniji – kazala je prevoditeljica Jagna Pogačnik koja je prevela i prethodna Predinova djela.



Roman Bezgrešna je zapravo priča o neimenovanoj srednjoeuropskoj državici u kojoj dolazi do vojnog udara i uspostave katoličko-veganske Kneževine. Stvarna priča započela mnogo prije kada se u istom rodilištu jedne noći rodilo petero djece, troje njih iz planinskog sela – Oto Kralj, sin bogatog šumovlasnika, Boris Grabar, sin osiromašenog drvosječe, i Jana Belec, kći vlasnika seoske pilane, te blizanci generala Georga Zime, čovjeka koji će voditi vojni udar i proglasiti se Knezom. Njegova Kneževina, u kojoj su zabranjeni meso i ilegalni migranti, a slave se narod, riječ Božja i mudrost Velikoga kneza te tradicionalne vrijednosti, neodoljivo podsjeća na želje političara sa svih kontinenata. U raskošno ispripovijedanom romanu Bezgrešna Zorana Predina pratimo sudbine petero ljudi čiji su se snovi s vremenom rasplinuli. A važnu ulogu imaju jedna majmunica i talentirana pjevačica, pobjednica reality showa.



Knjigu izdavač Fraktura najavljuje riječima: “Bezgrešna je tour de force koji čitatelja zavodi i vodi opisujući tajne želje, lude ljubavi i neizbrisive pogreške svih junaka. Bezgrešna je vreća smijeha i suza, roman u kojem prepoznajemo sve što nam se danas događa, a to si ne želimo priznati.”


citat iz Bezgrešne:

“Na tren su se zagledali jedan u drugoga, kao da se gledaju u zrcalu, i u tom trenutku su obojica shvatila da su, unatoč prošlosti i proteklom vremenu, jedan drugome zapravo jedini pravi prijatelji.”