Vrisak

Predstavljen prvi riječki strip almanah – IracionaList: ‘To je prostor slobode’

Davor Mandić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Almanah je produkt dvaju izdanja Kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije



RIJEKA – Strip u Hrvata dobio je prvi riječki strip almanah. Naslovljen IracionaList, djelo je ekipe okupljene oko Kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije, a predstavljen je u sklopu 16. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak. Predstavili su ga članovi uredništva Damir Steinfl i Damir Stojnić (bez trećeg urednika Matije Pisačića) te Marta Berčić u ime izdavača, Društva za istraživanje i potporu, ujedno i organizatora Kvarnerske kolonije stripa. Predstavljanje je moderirao Enver Krivac.


Krivac se odmah uhvatio onog »prvi« almanah, na što je uredništvo objasnilo da su postojali, i postoje, razni fanzini, projekti, ali almanah nikada. A nije riječ ni o časopisu, jer kako je rekao Steinfl, nema puno tekstova, već su skupljeni i urednički posloženi stripovi autora prvog i drugog izdanja Kvarnerske kolonije stripa.


Kontekst almanaha


Valjalo je publici uvodno objasniti kontekst almanaha i kolonije, pa je Steinfl rekao da je prvo, upoznavši Martu Berčić, počeo voditi radionice stripa za djecu. Njoj je predložio ideju Kolonije, što je ona prihvatila i kao organizator pronašla novac. Rijedak je to projekt kojem je koronavirus pomogao, jer su zbog korone odgođene Steinflove radionice pa su sredstva prenamijenjena i tako je u samo mjesec dana organizirana prva Kolonija. Ostalo je sada već povijest.




Ta je prva Kolonija, kako je istaknula Berčić, zapravo bila gerilska izložba, a onda, kada je korona malo popustila, organizirano je i pravo druženje stripaša, koje su oni rado prihvatili jer prije svega, ono njeguje autorski strip i ne propisuje teme. Dođi, radi, druži se, mogla bi biti egida.


Almanah je došao kao kruna dvaju izdanja Kolonije, a Stojnić je objasnio da brojevi 1 i 2 uz naslov almanaha znače i dvobroj, ali i to da su produkt dviju Kolonija. Jednako kao i na kolonijama, ni u almanahu nema zadane teme; svatko je pozvan raditi ono što ga zanima.


Van pameti


– Koncepcija je prirodna, heterogena i spontana, ima tu realističnih stripova, karikatura, to je prostor slobode i tematske neograničenosti, jedino se nama u uredništvu strip mora svidjeti i onda ide – rekao je Stojnić, objasnivši da ih ne zanima puno ni politička korektnost ili eventulano problematični stavovi autora, samo kvaliteta stripa.


Što se tiče IracionaListove budućnosti, on će i dalje pratiti Koloniju, pa je plan objaviti idući broj krajem 2024. godine, nakon sljedećih dvaju izdanja Kolonije. A po pitanju priloga, Stojnić je bio jasan: »Što više van pameti, to bolje. Većinu stvari inače radimo za lovu, a ovo može biti izvan toga, izvan pameti.« Jer, naravno, novaca u IracionaListu nema, a po 10 eura koliko košta jedno lijepo i bogato izdanje almanaha, skupit će se na hrpu i uložiti u sljedeći broj.