U GKR-u najavljen program

Mjesec hrvatske knjige: Gostovanja nagrađenih autora, radionice, pričaonice i izložbe

Ervin Pavleković

Anja Babić, Niko Cvjetković i Sanja Jakovac Šepić / Snimio Damir Škomrlj

Anja Babić, Niko Cvjetković i Sanja Jakovac Šepić / Snimio Damir Škomrlj

Središnji dio Mjeseca hrvatske knjige gostovanja su autora koji su ovogodišnji dobitnici neke od prestižnih nagrada za književna ostvarenja – Damira Karakaša, Maše Kolanović, Marine Vujčić i Zorana Žmirića



U prostorijama Gradske knjižnice Rijeka u Filodrammatici je najavljen program ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige koji se održava od 15. listopada do 15. studenog ove godine.


Bogat program predstavili su ravnatelj Gradske knjižnice Niko Cvjetković, voditeljica programske službe Anja Babić i predstavnica sponzora INA-e Sanja Jakovac Šepić. Uz gostovanja dobitnika ovogodišnjih prestižnih nagrada za književnost, program čine i razne radionice i pričaonice, čitateljski klub te izložba učeničkih radova.


Na samome početku ravnatelj Niko Cvjetković pozdravio je prisutne te izrazio zadovoljstvo održavanjem Mjeseca hrvatske knjige, bez obzira na epidemiološku situaciju.




– Odlučili smo se ipak obilježiti Mjesec hrvatske knjige koji je jednako bogat kao i prijašnjih godina, no s manjim brojem posjetitelja – onoliko koliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale. Bude li došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, program će se održati, no u virtualnom obliku koji je u zadnjih pola godine već postao novi oblik druženja.


Dakle, rezervni plan imamo, istaknuo je voditelj GKR-a Niko Cvjetković, pritom se zahvalivši predstavnici INA-e kao partneru uz čiju su pomoć u posljednjih četiri godine uspjeli javnosti predstaviti šesnaest novih autora.


Predstavnica INA-e Sanja Jakovac Šepić izrazila je zadovoljstvo zbog suradnje s Gradskom knjižnicom Rijeka te istaknula važnost održavanja i promocije kulture na riječkome području u trenutnoj situaciji.


– INA već tradicionalno podupire ovaj projekt koji je na nacionalnoj razini, ali me veseli što podupiremo lokalno, u zajednici u kojoj živimo. INA uvijek podupire kulturu, stoga se nadamo kako će ovo doprinijeti kulturi ovoga područja.


S obzirom na razna ograničenja, pa i ona za kretanjem i/ili putovanjima, pravo je vrijeme za održavanje Mjeseca knjige i pravo je vrijeme za čitanje.


Voditeljica programske službe GKR-a Anja Babić ukratko je izložila program koji se sastoji od raznih radionica i pričaonica za djecu i za najmlađe, izložbi fotografija i likovnih radova učenika s teškoćama u razvoju te više čitateljskih klubova.


Središnji dio Mjeseca hrvatske knjige gostovanja su autora koji su ovogodišnji dobitnici neke od prestižnih nagrada za književna ostvarenja – Damira Karakaša koji je dobio nagradu T-portala za najbolji hrvatski roman, za djelo “Proslava”, zatim dobitnice Nagrade Europske unije za književnost Maše Kolanović za djelo “Poštovani kukci i druge jezive priče”, nagrađivane autorice Marine Vujčić s novim romanom “Pedeset cigareta za Elenu”, zatim online gostovanje Zorana Žmirića koji će virtualno, iz Irske, predstaviti zbirku priča “Kaleidoskop” te gostovanje Branimira Dropuljića koji će predstaviti zbirku pjesama “Kosine” koja je dobila književnu nagradu Drago Gervais za najbolji neobjavljeni rukopis u 2019. godini.


Susrete u programu “Autor u gostima” moderirat će riječki glazbenik i autor Vlado Simcich Vava.


Ovogodišnji poseban naglasak je na ekološkim temama pod motom “Razlistaj se”, pa će, osim pričaonica i knjiških igara ekološke tematike, svi zainteresirani moći pogledati i video o Zelenom kutku GKR-a s preporukama knjiga koje obrađuju neku ekološku tematiku.


Knjižnica “Vid Omišljanin” u Omišlju imat će zaseban program, također u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka.


Cjelovit program može se pronaći na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Rijeka. Prijava sudjelovanja za neki od susreta je obavezna, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-mail adrese [email protected].