Najava

Ljekovita moć pisane riječi: Jubilarna deseta Noć knjige bit će održana 23. travnja

Davor Mandić

Noć knjige pokrenuta je prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega



ZAGREB – Deseta Noć knjige bit će održana 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, a tema ovogodišnjeg izdanja ove manifestacije je »Ljekovita moć knjige«, u koju je svrhu kreirano i zaštitno lice manifestacije u vidu pripovjedačice i krojačice ljekovitih priča, babuške Knjiguške.


Organizatori manifestacije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara. Oni napominju da je Noć knjige pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te davanja poticaja razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.


– Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No, snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s »drugim«, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje. U Noći knjige 2021. stoga potičemo na razmišljanje o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja – poručuju organizatori, uz najavu brojnih fizičkih i online programa, kao i sada već tradicionalnog predstavljanja najnovijeg istraživanja čitanosti i kupovine knjiga u Hrvatskoj, »koje će pružiti osobito zanimljiv uvid u to jesu li se navike građana promijenile uslijed pandemije koronavirusa i lockdowna«.




Knjižnice grada Zagreba u povodu jubilarne Noći knjige organiziraju prigodnu izložbu »Moćna desetka: 10 godina Noći knjige« autorica Vanje Štalec Obradović i Ivane Radenović. Izložba se otvara 14. travnja u Auli Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 6 i moći će se razgledati do 10. svibnja. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara provodi i nagradni literarni natječaj »Ljekovita lektira« za učenike osnovnih i srednjih škola.