Slavni pisac

Kralj horora Stephen King danas slavi 75. rođendan. Monografija o njemu izaći će i u Hrvatskoj

Danijela Bauk

Knjiga »Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice« o velemajstoru horora i istinskom književnom inovatoru, filmskoj zvijezdi, navijaču i sportskom piscu, scenaristu, redatelju i glazbeniku, poslastica je za vojsku Kingovih fanovaZa 75. rođendan Stephena Kinga, koji se danas slavi diljem svijeta, 35 nakladnika, uključujući i hrvatsko Lumen izdavaštvo, priprema dar tom kralju horora, krimića i epskog fantasyja uz čije su romane i priče odrastale generacije. Riječ je o monografiji »Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice« Beva Vincenta s najavljenim rokom izlaska do 31. listopada.


Bev Vincent, izniman poznavatelj Kingova opusa i njegov prijatelj, znalački progovara o autorovim početcima, književnim uspjesima i osobnim nevoljama koje počesto postaju dijelom habitusa njegovih likova. Autor monografije zaviruje u radionicu jednog od najpopularnijih pisaca današnjice i otkriva što je Kinga nadahnulo za pisanje neke priče ili romana, koje ekranizacije svojih djela voli, a kojih se odriče, zašto tako silno voli bejzbol i bostonski Red Sox, koje su se priče otele njegovoj kontroli i napisale se same te koja je pjesma najsnažnije utjecala na njegovo književno stvaralaštvo.


– Upravo ta priznanja, to njegovo otvaranje duše pred vojskom svojih čitatelja, čini ovu monografiju dragocjenim darom svima koji Kinga strastveno čitaju, ali i onima koji tek trebaju postati njegovi čitatelji. Sve ono što se pitamo dok čitamo »Carrie«, »Isijavanje«, »Doktora Sleepa«, serijal »Kulu tmine« ili »Misery« dobilo je odgovor. I to od samoga Kinga, napominje urednica Lumen izdavaštva Miroslava Vučić. Hrvatski prijevod potpisuje Marko Maras.


Majstor bez premca
Uz više od 400 fotografija iz obiteljskog albuma, uz naslovnice prvih izdanja njegovih djela ova je monografija i priča o kulturi koju su iznjedrila djela Stephena Kinga.


– Gotovo pola stoljeća od objavljivanja premijernog romana »Carrie« i obilježavajući svoj 75. rođendan, Stephen King ostaje književni majstor bez premca: njegova nazočnost u pop-kulturi nadmašuje sve ekranizirane apologete mača, magije i zmajeva, a produkcija mu je zastrašujuća poput videozapisa na TikToku – ne prestaje. Ovog mjeseca objavio je roman »Fairy Tale«, a njegova nova filmska adaptacija, »Mr. Harrigan’s Phone«, stiže na Netflix u listopadu, ističe Bojan Mušćet, jedan od najboljih hrvatskih poznavatelja Kingova opusa i autor bibliografije naslova u hrvatskome prijevodu monografije, dodajući da knjiga nije poslastica samo za vojsku Kingovih fanova koji se nazivaju »stalni čitatelji« (Constant Readers) nego i za sve ostale – one koji se tek upoznaju s Kingom, kao i one koji se s njime povremeno druže već pedesetak godina.


Kronološki prikaz


Monografija Beva Vincenta nudi kronološki prikaz svih aspekata Kingova života i književnog djela s mnogo meandara koji široj javnosti otkrivaju nepoznate elemente – Kinga kao istinskoga književnog inovatora, kao filmsku zvijezdu, kao navijača i sportskog pisca, scenarista, redatelja i glazbenika, a ne samo velemajstora horora.


Usto, monografija je puna vrijednih fotografija, ilustracija i faksimila što joj daje dodatnu vrijednost. Ilustracije se kreću od onih već poznatih do nikad viđenih, sa stranicama scenarija, newsletterima, starim kartama fiktivnoga grada Derryja i stranicama iz preslikanih rukopisa, a uključuju fotografije supruge Tabithe i njihove djece.