"The City and Its Uncertain Walls"

Japanski obožavatelji razgrabili prvi Murakamijev roman nakon šest godina: ‘Želim je pročitati odmah’

Hina

Reuters

Reuters

"Njegove romane smatram svojim udžbenicima. Čitajući njegove knjige, izlažem se novim stvarima",



Deseci uzbuđenih obožavatelja Harukija Murakamija stajali su u redu ispred knjižare u Tokiju u četvrtak kako bi se domogli izdanja prvog romana svjetski poznatog pisca nakon šest godina.


Primjerci romana “The City and Its Uncertain Walls” (“Grad i njegovi nesigurni zidovi”), zasad dostupnog samo na japanskom jeziku, bili su nagomilani na stolovima na ulazu u trgovinu Kinokuniya u središnjem okrugu Shinjuku.


Shunsuke Mitsumoto bio je među prvima koji se dokopao najnovijeg naslova Murakamija, koji ima kult sljedbenika zbog svojih nadrealnih djela začinjenih referencama na pop kulturu.




“Želim je pročitati čim dođem kući. Koliko god želim uživati u svakoj rečenici, vjerojatno ću je odmah cijelu pročitati”, rekao je 39-godišnjak za AFP.


“Uzbuđen sam jer mislim da će nas ova knjiga ponovno odvesti u novi svijet”, dodao je Mitsumoto, član čitateljske grupe Murakamijevih djela.


Murakamijev prethodni roman, “Ubojstvo komendatora”, objavljen je u veljači 2017. godine.


Autor bestselera poznat je po svojim pričama o apsurdnosti i usamljenosti modernog života, koje su prevedene na oko 50 jezika.


U poruci koju je objavio izdavač Shinchosha uoči izlaska nove knjige, Murakami je rekao da je napisao roman u samoizolaciji tijekom pandemije koronavirusa


Ovaj 74-godišnjak opisao je svoj radni proces tipično zagonetnim stilom, rekavši da je to bilo “kao kad ‘čitač snova’ čita ‘stari san’ u knjižnici”.
Murakami, koji se godinama smtra favoritom za Nobelovu nagradu za književnost, povučena je osoba.


Njegovi su najpoznatiji romani “Norveška šuma” i “Kafka na obali”.


Na događaju u ranim jutarnjim satima u četvrtak, buući da je prodaja knjige počela u ponoć, 28-godišnja obožavateljica Chikako Muramatsu rekla je da autora “voli širok raspon ljudi”.


“Čini se da su mnogi obožavatelji generacije mojih roditelja, ali i u mojoj generaciji ima velikih obožavatelja Harukija”, rekla je.


Yuji Katayama (54) rekao je da je dugogodišnji obožavatelj.


“Osjećam se kao da starim s likovima u njegovim knjigama. Osjećam empatiju prema njima”, rekao je.


“Njegove romane smatram svojim udžbenicima. Čitajući njegove knjige, izlažem se novim stvarima”, dodao je on.