Fijumani

Grad kao složena kolektivna priča: Predstavljena nova knjiga Irvina Lukežića

Sandy Uran

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Želio sam pomoći u razmišljanju o povijesti građanstva u našem gradu. Rijeka je zrela za jedno novo promišljanje o ljudima koji žive na ovome prostoru - kazao je Irvin Lukežić



RIJEKA – U Muzeju grada Rijeke, popularnoj »Kockici«, predstavljena je knjiga Irvina Lukežića »Fijumani«, s podnaslovom »Kolektiv u urbanome krajoliku«, u izdanju Muzeja grada Rijeke.


Uz autora nazočili su joj ravnatelj Muzeja Ervin Dubrović, recenzentica doc. dr. sc. Petra Žagar Šoštarić s Filozofskog fakulteta – Odsjek za germanistiku, dogradonačelnica Sandra Krpan, a u publici je bilo i Fijumana, između ostalih i spisateljica Laura Marchig. Ravnatelj Dubrović u uvodnom je govoru istaknuo značajke autora u bavljenju tematikom povijesti grada, njegovo vrsno poznavanje riječkih baštinskih tema, te predstavio Lukežića kao jednog od najproduktivnijih istraživača riječke kulturne povijesti. Upoznao ga je u nekadašnjoj Naučnoj biblioteci, današnjoj Sveučilišnoj knjižnici davnih osamdesetih godina, od kad datira, kako je istaknuo, njihovo prijateljstvo prožeto istim interesima, a to je povijest Rijeke. Govoreći o njegovom dugogodišnjem istraživačkom radu na tom području, istaknuo je njegovo prvo djelo »Fijumanske priče« te monografiju »Gospodarska komora u Rijeci«.


Tko su Fijumani


O samoj ideji za nastanak ove knjige kazao je kako je Lukežić prije više od godinu i pol došao sa zamisli i prijedlogom da Muzej objavi ovo izdanje posvećeno Fijumanima.




– S radošću sam prihvatio prijedlog i objavio knjigu te se ovim putem zahvaljujem svim suradnicima koji su na njoj radili – kazao je Dubrović, pritom navevši kako se oboje smatraju fijumanolozima ili kako bi rekao Nedjeljko Fabrio – flumenolozima, što dakako nema nikakve veze s nekim političkim opredjeljenjem, već je riječ o osobama koje se aktivno bave istraživanjem povijesti našega grada.


– Mnoge su mi stvari već poznate, ali ima i onih koje sam putem doznao čitajući knjigu koja je izvrsno napisana i plijeni pažnju čitatelja brojnim zanimljivostima – rekao je Dubrović prepustivši potom riječ recenzentici Žagar Šoštarić, koja je istaknula kako joj je velika čast što kao germanistica može predstavljati ovu knjigu. Govoreći o pojmu urbani kolektiv dala je objašnjenje za potonji i istaknula teoretičare. Navela je i kako si je u želji da pruži uvid u iščitavanje ove knjige postavila pitanje tko su Fijumani, te objasnila kako je tragala za tim odgovorom. Govoreći o knjizi podcrtala je kako na tristotinjak stranica autor dočarava tijelo kolektiva, ono što smatramo fijumanstvom.


Razumijevanje različitosti


– Ova knjiga se može smatrati početkom bavljenja gradom iznutra. Autor slojevito pokušava motivirati čitatelja da sagleda štivo o gradu na nov način. Dugi niz godina proveo je u istraživanju povijesti Rijeke, ali i života u njoj. Knjiga je pitka i opija, ali čitatelja ostavlja trijeznim. Od izuzetne je vrijednosti za Rijeku, za Hrvatsku, ali i za europsko kulturno i povijesno nasljeđe zbog građe kojom se bavi. Daje odgovor na to što je to Fijuman i fijumanstvo. Autor čitatelju pruža mogućnost da knjigu čita po poglavljima ovisno o interesu. To su: Grad kao teatar, Kvarnerski zaljev, Kultura 19. stoljeća, Tradicija multikulturalnosti, Rađanje modernoga građanstva, Grad osobenjaka, U znaku Merkura, Pogled na grad, Mitteleuropeizam, Kazališna tradicija i Društveni život – kazala je recenzentica i pritom istaknula važnost suživota, tolerancije, razumijevanja različitosti koje Rijeka njeguje.


Dugogodišnja fascinacija


Autor se zahvalio onima koji su mu pomogli pri realizaciji ove knjige, a potom objasnio svoje viđenje istraživačkog puta kojim se kretao pri pisanju ovog djela te istaknuo kako je svaki čovjek zagonetan, kako se luta kroz labirint. Kazao je da ga je dugogodišnja fascinacija fijumanstvom dovela do nekih odgovora, ali da isto tako uvijek treba tražiti nove.


– Želio sam pomoći u razmišljanju o povijesti građanstva u našemu gradu. Rijeka je zrela za jedno novo promišljanje o ljudima koji žive na ovome prostoru. Krenuo sam istraživati iznutra kako bi se dobio jedan drukčiji uvid. Grad je vrlo složena kolektivna priča. Ova je knjiga rezultat ljubavi prema gradu – kazao je Lukežić. Nazočnima se obratila i dogradonačelnica Krpan, između ostalog podcrtavši kako se različitost gradi, te kako ova knjiga šalje upravo takvu poruku.