Fjumanologija

Irvin Lukežić ima novu knjigu, otkriva skrivene veze znamenitih ličnosti s Rijekom

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Sve su to male teme o velikim ljudima o kojima stvara priče kojih nema u učenim monografijama, ističe Ervin Dubrović



RIJEKA – U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljena je nova knjiga poznatog riječkog autora i sveučilišnog profesora Irvina Lukežića, »Kvarnersko-istarski ogledi i studije«, još jedna knjiga u nizu doprinosa riječkoj kulturnoj povijesti koja svjedoči o različitim znamenitim ličnostima na nov način, uz manje znane činjenice i možda na prvu nevidljive veze s gradom na Rječini.


Autor ovom knjigom, ističe mr. sc. Ervin Dubrović, nastavlja s fjumanologijom ili flumenologijom, »kako se već zove ta nauka o Rijeci«, pa autor tijekom godina, još od prve knjige, »piše kako se nitko usuđivao pisati nije« o književnosti, piscima, »prisutna je ta jedna atmosfera kozmopolitizma, a u toj atmosferi velikog svijeta, ima mali riječki svijet«.


Licentia poetica


– Kad otvorim ovu knjigu, imamo dvije cjeline, od kojih je nešto veća prva, a govori o poznatim temama kao što su Viktor Car Emin o kojem se puno pisalo, tu je Tadijanović, kojeg najmanje povezujem s Rijekom, no pokazalo se da je i on dosta povezan s Rijekom, ne samo kao urednik Kamovljevih sabranih djela. Još je zanimljivije meni koliko je o tim poznatim piscima zanimljivosti i detalja autor pronašao, koje su ih posebno osvijetlile. Sve su to male teme o velikim ljudima o kojima stvara priče kojih nema u učenim monografijama. Dakle, poseban pristup stvaranju priče, katkad i malo riskantne interpretacije, jer on zna što netko misli i na samrtnoj postelji, što je teško dokazati i teško je osporiti. To je njegova »licentia poetica« koja sad dopunjuje znanost. Štivo me uvijek zabavlja, jer je uvijek uvjerljivo, maštovito i nastalo je na osnovi enormne količine podataka, briljantnog uvida ne u riječke prilike, nego u europske prilike ili srednjoeuropske, bolje rečeno. Zanimljivo je vidjeti i uvidjeti kako pametan čovjek radi takve stvari koje onda ne samo da postanu znanstvene i književne, nego postanu i zanimljive. Ove stvari su priče koje su na kraju i duhovite, uvjerljive, potaknute, objašnjava Dubrović te dodaje da autor čini veliku uslugu Rijeci i riječkoj povijesti.




 



Sam autor, prof. dr. sc. Irvin Lukežić s riječkog Odsjeka za kroatistiku, kaže kako su predmet njegova zanimanja uvijek one slabo poznate teme na koje nailazi čitajući.


– Ova knjiga je na tragu tih nepoznatih stvari, pa se sve posložilo kao mozaik, riznica informacija o onome što mislimo da znamo o nekim ljudima. Tu se doista spominju značajna imena kao što je Vladimir Nazor, Viktor Car Emin, recimo Tadijanović i ostali, a uvijek je zanimljivo to što ne znamo sve o njima, pa se uvijek pronađe neki zanimljiv detalj. U knjizi ima nekih detalja koji su neobični i meni, pa mislim da će biti i čitateljima zanimljivi. Pronašao sam neke Tadijanovićeve pjesme ispod kojih je potpisao Rijeku kao mjesto nastanka, što me zaintrigiralo, krenuo sam istraživati, te došao do toga da je cijeli opus nekih pjesama nastao ovdje. Doista je tu boravio, to ga je inspiriralo, što me zaintrigiralo, jer nisam nigdje naišao na tu informaciju. Dakle, slučajno naiđem na neki detalj, stvar koja me povuče na neki način, pa iz svega toga nastane neka priča. Radi se o potrebi da tražiš nešto, a kod mene je radoznalost uvijek postojala. Otkrivanje nekih manje poznatih stvari me na neki način veseli, govori autor te dodaje kako mu je drago da je baš ovakvim tekstovima pridonio tome da se bolje razumiju neke stvari.


Pisac beletristike


Čitajući više ulomaka iz autorove knjige koji se odnose na različite ličnosti i pojave, primjerice one koji se odnose na bit umjetnosti, kulturna događanja ili pak suvišnoga čovjeka, i dr. sc. Božidar Cvenček ukazao je na autorovu minucioznost, odnosno širinu glede detalja kojima stvara širu sliku pojedinca i društva.


U istome je tonu nastavio i dr. sc. Boris Domagoj Biletić koji je naglasio kako u knjizi dobivamo uvid i u neke veze o kojima ne znamo dovoljno, a o samome autoru kazao je kako je »pisac beletristike«, onaj koji »ima književnu rečenicu«, »piše o ozbiljnim temama na neozbiljan način i obrnuto«. Također dodaje i da autor svoju publiku, onu koja ga voli i cijeni i koja će s jednakom radošću čekati i neko njegovo novo djelo. Izdavač knjige »Kvarnersko-istarski ogledi i studije« je Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika.