Književna nagrada

Gorančicu dobili Branka Arh, Berislav Valušek i Nada Glad

Nagradu za djela objavljena u tijeku 2019. godine ravnopravno dijele Branka Arh i Berislav Valušek, autori knjige »40 godina s našim potpisom« te Nada Glad, autorica knjige »Naših 50 godina«



LOKVE – Književnu nagradu Gorančica za djela objavljena u tijeku 2019. godine ravnopravno dijele Branka Arh i Berislav Valušek, autori knjige »40 godina s našim potpisom« te Nada Glad, autorica knjige »Naših 50 godina«, obznanjeno je na jučerašnjoj dodjeli ove nagrade Novog lista i Goranskog Novog lista, upriličene u Kući čuvara brane na Lokvarskom jezeru.


U 16 godina postojanja ove književne nagrade dvostruki pobjednik dogodio se samo još jednom – 2014. godine kad su nagradu podijelili Željko Laloš za knjigu »Povijest delničkog športa« i Slavko Malnar za »Život u prošlosti«.


Prigodan program


Ove godine – rečeno je u ocjeni Prosudbene komisije koju su činili Jasminka Lisac, prof., Zlatko Pochobradsky, prof. i Marinko Krmpotić, prof. – spomenute su se dvije knjige izdvojile kvalitetom, pri čemu bi nezasluženo bilo da bilo koja od njih nije dobila glavnu nagradu.
Knjiga dvojca vrsnih povjesničara umjetnosti, Branke Arh i Berislava Valušeka, na izvrstan način svjedoči o 40 godina rada Goranske kiparske radionice, likovne institucije koja je području Gorskog kotara podarila niz iznimnih skulptura koje goransko područje čine pravom skulptorskom galerijom na otvorenom. Svaka od tih skulptura, kao i njeni autori, obrađeni su riječju i slikama u ovoj pažnje vrijednoj monografiji koja temu predstavlja i stručno i umjetnički.




Istu visoku vrijednost u prikazu povijesti – desetak godina dužu – ostvarila je u knjizi »Naših pedeset godina« poznata goranska novinarka Nada Glad koja je detaljno i sveobuhvatno, ali istodobno i vrlo emocionalno, progovorila o pola stoljeća postojanja trenutačno jedinog goranskog radija, Radija Gorski kotar.


Uz ove knjige nagrađene glavnom nagradom, priznanja su dobili još i Zlata Bujan Kovačević koja je dobila Gorančicu za poeziju i to za zbirku lirike »Javor«, Mirta Mataija za autobiografske zapise o odrastanju u knjizi »Težnja za slobodom« te Vesna Crnković za istančan poetski pristup u zbirci poezije »Odgođena mogućnost«. Uz ove knjige, svaku pažnju zavrjeđuju i ostale koje su bile u konkurenciji za Gorančicu – »Moravačke uske staze«, zbornik radova sa sedmog haiku susreta udruge »Goranski koraci«, »Goranski čampi«, priručnik za izradu tradicionalne goranske obuće, »Pripovijetke«, zbirka crnoluških priča Tomislava Mrlea te »Hrvatsko«, rukom napisana i oslikana knjiga Andrije Zbašnika o restauraciji prostora crkve u tom goranskom mjestašcu smještenom uz samu granicu Slovenije i Hrvatske.
Uz podjelu nagrada održan je i prigodan program tijekom kojeg su nastupili učenici OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava, a okupljenima su se obratili i predstavnici lokalne samouprave pa je tako nazočne najprije pozdravio načelnik Općine Lokve Toni Štimac koji je zahvalio Novom listu što desetljećima prati život u Gorskom kotaru i nastoji ga predstaviti što kvalitetnije.


Snimio SERGEJ DRECHSLER


Dvije manifestacije


– Lijepo je da su se danas na ovoj prekrasnoj lokaciji na Lokvarskom jezeru spojile Goranska kiparska radionica i Gorančica, dvije istaknute manifestacije koje svaka na svoj način nastoje predstaviti ovo područje – rekao je Štimac, a Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, posebno se zahvalio svima koji ulažu veliki entuzijazam i ljubav u već 16 godina dugu tradiciju proglašavanja najbolje goranske knjige.


– Ovakve priredbe, kao i još dugotrajniju Goransku kiparsku radionicu, Primorsko-goranska županija pomaže i pomagat će jer itekako pridonose prepoznavanju područja na kojima se odvijaju, a kad je baš riječ o dvije spomenute priredbe, onda moram izraziti zadovoljstvo što Gorski kotar očigledno predstavlja izniman izvor inspiracije, kako za skulptore i kipare, tako i one koji se umjetnički izražavaju kroz književnost – rekao je dožupan Mamula.


Potpuno ravnomjerna žanrovska zastupljenost


Prvi se put u 16 godina dugoj povijesti dodjele Gorančice dogodila potpuno ravnomjerna žanrovska zastupljenost. Tako je poezija bila predstavljena kroz tri zbirke (Vesna Crnković, Zlata Bujan Kovačević, zbornik haiku poezije koji je uredila Slavica Grgrić Pajnić), proza kroz djela Mirte Mataije, Zvonimira Mrlea i Andrije Zbašnika, a publicistika knjigama kojih su autor Mladen Crnković, Nada Glad te dvojac Branka Arh i Berislav Valušek.


Čak tri od devet prijavljenih knjiga iz Brod Moravica


Zanimljivo je pogledati i zemljopisnu raspoređenost prijavljenih knjiga. Od njih devet, čak tri su iz – Brod Moravica, najmanje goranske općine! To su »Goranski čampi«, »Moravačke uske staze« te zbirka poezije »Odgođena mogućnost« Vesne Crnković. Ostale su knjige temom ili autorstvom vezane uz Vrata, Crni Lug, Hrvatsko, Lokve, Delnice, Gerovo i Rijeku.


Završni čin 41. Goranske kiparske radionice


Kuća čuvara brane na Lokvarsakom jezeru jučer je ugostila i završni čin ovogodišnjeg saziva Goranske kiparske radionice. Sudionici 41. kiparskog druženja su Vesna Rožman sa skulpturom »Panova frula«, Bruno Paladin s radom »Isprekidane staze« te mladi zagrebački umjetnik Vladimir Novak koji će skulpturom »Slomovi« dati svoje viđenje elementarnih nepogoda koje su posljednjih šest godina čest gost goranskih prostora. Priču o skulpturama i njihovim autorima jučer je počeo Milivoj Diklić, član Upravnog odbora GKR-a, koji je podsjetio na četiri desetljeća dugu tradiciju ove ugledne manifestacije te istaknuo nazočnost Zvonimira Kamenara Funčija, čuvenog skulptora koji je bio sudionik prvog saziva održanog 1970. godine. O radu ovogodišnjeg saziva detaljnije je govorio predsjednik GKR-a Milutin Burić. U pozdravnim riječima pridružila se Tihana Karlović, najavivši aktivnosti vezane uz radionice drvoreza.