Knjiga

Elektronički “Ženski prozni blok” donosi šest naslova hrvatskih autorica

Kim Cuculić

Objavljena su djela Mihaele Gašpar, Aleksandre Kardum, Irene Lukšić, Aide Bagić, Nataše Skazlić i Nore VerdeZAGREB – »Od provincije do metropole, od marginalaca do tipičnih i prosječnih: romani i kratke priče šest hrvatskih spisateljica besplatno dostupni na internetu«, ovako Društvo za promicanje književnosti na novim medijima najavljuje novi projekt.


U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige, u ovogodišnjem »Ženskom proznom bloku« čitateljima je na raspolaganju šest naslova – romani Mihaele Gašpar, Aleksandre Kardum i Irene Lukšić, zbirke kratkih priča Aide Bagić i Nataše Skazlić te prozni zapisi Nore Verde. Objavljeni su zbirka priča »Znam li ja gdje živim« Aide Bagić, roman »Mitohondrijska Eva« Mihaele Gašpar, koji je 2012. godine proglašen najboljim proznim rukopisom na 7. anonimnom natječaju osječkog ogranka Matice hrvatske, roman »Spavaš li?« Aleksandre Kardum, za koji je autorica 2008. godine dobila nagradu »Fran Galović« za najbolje prozno djelo na temu podvojenog identiteta, roman »Nebeski biciklisti« pokojne Irene Lukšić, višestruko nagrađivane spisateljice, esejistice i urednice, zbirka priča »Oni – humani bestijarij« Nataše Skazlić te prozni zapisi »Posudi mi smajl« Nore Verde.


Roman provincije


Nalik dnevničkim zapisima nekoga tko ima oko i srce za svoje bližnje, ali i one koje ne poznaje, a svjestan je težine njihovih sudbina, knjiga priča »Znam li ja gdje živim« Aide Bagić rastužit će i smekšati, ali i potaknuti čitatelje da o svakodnevici i svima onima koje u njoj susreću uzimaju još manje zdravo za gotovo. Dotičući se manjina, marginalaca i odbačenih i prizora iz njihovih života, autorica daje svoj doprinos da se i njihov glas malo bolje čuje. Roman provincije, ali isto tako i bilo čije ljubavne (ne)sreće, »Mitohondrijska Eva« Mihaele Gašpar ipak je snažno »ženski« roman. I to ne po nekim stilskim ili primarno sadržajnim kvalitetama, već po namjeri i uvjerenju da se ispiše, istraži i izrazi potpuna, sestrinska solidarnost sa sudbinom glavne junakinje, čiji život nije eksces, već život sâm, i gdje nema »krivnje« – samo želje, (ne)razumijevanja, pa onda rezignacije.
Aleksandra Kardum u svojem drugom romanu »Spavaš li? » bavi se teškim i nažalost dobro poznatim temama zadnjeg rata na ovim prostorima. Smještena u Bosni, radnja kombinira dva kronološki odmaknuta pripovijedna tijeka te više perspektiva.


Dojmljive priče


»Nebeski biciklisti« generacijski je roman Irene Lukšić, čija je radnja fokusirana na ljetovanje nekolicine djevojčica iz Duge Rese krajem šezdesetih godina 20. stoljeća. Roman je premrežen reklamama, radijskim vijestima, političkim govorima i propagandom, estradnim imenima i stihovima, odnosno, najpoznatijim mitologemima jugoslavenskog socijalizma i pop-kulture koji uvjerljivo dočaravaju atmosferu jednog izgubljenog vremena, kako povijesnog, tako i privatnog. »Oni – humani bestijarij« Nataše Skazlić zbirka je ljubavnih priča s nizom psihološki briljatno isprofiliranih likova i upečatljive atmosferičnosti, čiji susreti u različitim prigodama i na različitim mjestima daju uvjerljivu sliku ljubavi, sreće, tuge i osamljenosti. Upravo tim su provodnim motivima povezane ove dojmljive i dinamične priče.Prozni zapisi »Posudi mi smajl« Nore Verde imaju karakter dnevnika, bildungsromana, ali i ozračje memoara, zbog prepuštenosti i povremene nostalgije kojom tekst odiše. »Posudi mi smajl« jedan je od važnijih tekstova suvremene hrvatske književnosti, čiji je glavni lik lezbijka.