Slikarstvo i mržnja

Dimitrije Popović objavio knjigu u kojoj istražuje fenomen – mržnje u slikarstvu

Hina

Foto Sandra Simunovic PIXSELL

Foto Sandra Simunovic PIXSELL

Slikati se ne može mržnjom, mržnja je nešto što je potpuno suprotno samom činu stvaranja, poručio jeCijenjeni slikar, kipar i grafičar Dimitrije Popović predstavio je u četvrtak u Zagrebu svoju knjigu “Slikarstvo i mržnja”, u kojoj istražuje fenomen mržnje u slikarstvu, pokazujući bliskost umjetnosti s negativnim emocijama od renesanse naovamo.


Knjiga je objavljena u izdanju Naklade Ljevak. Na predstavljanju u Galeriji Klovićevi dvori, recenzent, akademik Krešimir Nemec istaknuo je kako se u njoj Popović studiozno bavi temom jedne od najjačih ljudskih emocija, mržnje, koja je “antropološka konstanta, bitna sastavnica ljudskoga, te je kao takva oduvijek privlačila i umjetnike”.


“Štoviše, može se reći da je veći estetski kapital bio s negativnim emocijama, s tragičnim temama, mržnjom i zlom nego s dobrotom i vrlinom”, rekao je Nemec.
U knjizi se Popović na nizu odabranih primjera kreće kroz likovnu povijest i tumači kreacije koje najbolje ilustriraju temu ‘ljepote užasa’ i ‘estetiku ružnoga’, od mitova o Meduzi i Medeji, preko arhetipske priče o Kristovoj muci, pa do povijesnih avangardi početka 20. stoljeća, praveći “jednu malu povijest slikarstva, od renesanse do 20. stoljeća, promatrajući artikulaciju teme mržnje”.


Paralelno se osvrće i na svoje radove na istu temu, zaključno s 2014. godinom. Sva analizirana djela reproducirana su u knjizi.


Govoreći o simbiozi likovnog i književnog u stvaralaštvu Dimitrija Popovića, povjesničarka umjetnosti Mikica Maštrović ocijenila je kako je on u svojoj “znalačkoj analizi sadržaja čak bliže analitičkoj filozofiji u pisanju nego što je on slikar u pisanju”.


Knjiga je podijeljena na više poglavlja, od kojih je Popović posebno izdvojio ono o kršćanskoj sakralnoj umjetnosti, gdje “osobito dolazi do izražaja nedokučiva ljudska potreba da se gleda i uživa u scenama mučenja”.


“Slikati se ne može mržnjom, mržnja je nešto što je potpuno suprotno samom činu stvaranja, koji je nešto pozitivno, nešto što angažira umjetnika i njegovo biće”, rekao je autor. Ljepota slike – izraza, forme – pak omogućuje da se kroz mračnu temu “dotakne i potakne ono plemenito, duhovno, što čini ljepotu ljudskog bića”, poručio je.


Slikar, kipar, grafičar i pisac Dimitrije Popović (1951.) dosad je priredio 70-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na više od tristo grupnih. Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost. “Slikarstvo i mržnja” njegova je 16. objavljena knjiga.


U sklopu promocije, kojoj su nazočile brojne osobe iz hrvatskog kulturnog, političkog i javnog života, Ivana Majstorović izvela je performans “Juditino svitanje” inspiriran mitom o starozavjetnoj heroini Juditi.