Predstavljanje

“Car je gol na kiši”: U Ex librisu predstavljena nova knjiga Stanislava Habjana

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Predstavljena knjiga kolaž je dokumentarnog i fiktivnog, sjećanja i zamišljaja



RIJEKA – Autor kultne knjige »Nemoguća varijanta«, Stanislav Habjan, u antikvarijatu Ex libris predstavio je novu knjigu, naslovljenu »Car je gol na kiši«.


Tematski, knjiga spaja pisanje i performans, intimno i javno te život i umjetnost, a u strukturi prepliće trenutke neposredne sadašnjosti sa slikama iz djetinjstva i crticama koje zrcale jednaku strast prema čitanju, glazbi, komunikaciji i prijateljstvu. »Car je gol« ime je i umjetničkog kolektiva koji je, uz Katarinu Mažuran i samog autora, svojim performansom predstavio knjigu.


Kako je Katarina Mažuran napisala u predgovoru, priča teče kroz različite flashbackove cjelokupnog životnog iskustva, stvarnih odnosa i njihova vrednovanja. Akteri su živi ljudi s imenima i prezimenima, istovremeno simboli jedne sasvim određene stvarnosti s neupitnim ljestvicama vrednota. Kolaž dokumentarnog i fiktivnog, sjećanja i zamišljaja, živog i neposrednog obraćanja punog poezije i humora koji stalno prate i omogućuju iskaz osebujne, proživljene filozofije, izranja u svom punom sjaju i snazi. »Car je gol na kiši« knjiga je napisana u vrlo kratkom periodu, svakodnevnim slanjem tekstova e-mailom, adresaru od stotinjak primatelja od kojih su neki s radošću odgovarali, a poneki se u situaciji pak nisu snašli.




Autor je objasnio da je knjiga napisana u samo osam tjedana u proljeće 2019. godine.


– I to na jedan sretan način ustvari; nakon dulje pauze i nemogućnosti komunikacije i pisanja, nekim ukazom sreće i sudbine jednostavno sam se zaigrao s tekstovima koje sam slao prijateljima i onda posljedično i s njihovim odgovorima. Vrlo intenzivno sam proživio ta dva mjeseca do trenutka kad se ukazala prilika da se to zaokruži, i knjiga će doći u toj jednoj sreći i slavlju povratka u život – objasnio je autor, dodavši da je pri završetku knjigu odložio na više od godinu dana, sve dok ju nije poslao Katarini Mažuran na procjenu.


Započet bez namjere da postane knjigom, tekst se ubrzo pretvara u polufiktivnu povijest nastanka jednog umjetničkog projekta, ono što je na početku pisanja tek apsurdni zamišljaj, potaknut jezičnim nesporazumom, na kraju knjige uistinu otvara novo životno poglavlje.


– Ovo je nastalo ne iz namjere da bude knjiga, ali je zaživjelo praktički odmah s prvim tekstom koji sam poslao i s odgovorom koji je stigao. U tom nekom bioritmu od četiri ujutro kada se budim posljednjih godina, pa do 8-9 svako jutro, ustvari sam uživao u mogućnosti čistog razmišljanja i sreće. Vidjet ćete, ako ćete pročitati, da se iz tog nekog apsurdnog razgovora i vjere u tu neku fikciju i ideju koju treba slijediti ako je dovoljno živa, rasplelo da je »Car je gol na kiši« danas jedno stvarno životno poglavlje, jedna nova etapa života i druženja, i jako sam ponosan što je to uvod u umjetnički kolektiv »Car je gol« – objasnio je Habjan.


Iz glazbeno-multimedijalnog projekta »Car je gol« osim autora knjige stigli su i Mary May, Sreten Mokrović te Ante Perković, koji su nakon razgovornog dijela predstavljanja knjige događaj uveličali i performansom. Neobičnom, emotivnom i skladnom energijom izveli su nekoliko pjesama iz Habjanove knjige »Košulja na cvjetove i pjesme na struju«. Uz glas Mary May, koji svaki prostor i situaciju pretvara u vrhunski glazbeni doživljaj, Sretena Mokrovića na gitari i vokalu, Antu Perkovića na drugoj gitari i usnoj harmonici te Stanislava Habjana koji povremeno recitira i pjevuši uz kolektiv, posjetitelji Ex librisa imali su priliku uistinu čuti glazbu onakvu kakva jest – sa svim njezinim savršenostima i nesavršenostima, emocijama i dobrim, iskrenim vibracijama. Kao kolektiv sviraju gdje god stignu, u galerijama, kućnim svečanostima te neočekivanim mjestima poput tramvaja, a njihov slogan glasi: »Ugostite Cara i pjesma bit će vaša«.